Slovenija
49460 ogledov

Ogorčeni zaradi odpiranja cerkva: "Vlada hitela, sicer bi ulica ponorela"

Katoliška maša Profimedia
Še preden je bilo jasno, da se bodo odprle knjižnice in sprostilo gostinstvo, so napovedali odprtje cerkva. Kacin je pomirjen...

Napoved Slovenske škofovske (SŠK), da se bodo v ponedeljek odprla vrata slovenskih cerkva z udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa, je v delu javnosti sprožila ogorčen odziv. 

Napoved SŠK se je zgodila, še preden je vlada napovedla, da bo z današnjim dnem odprla knjižnice, muzeje in gostinske lokale. Prav tako še vedno ni jasno, kdaj se bodo odprle šole in vrtci, a pred 11. majem skoraj zagotovo ne. 

S 4. majem se sicer v Sloveniji odpirajo frizerski in kozmetični saloni, v zadnjem tednu pa so vrata med drugim že odprle tudi trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, vulkanizerske in nekatere servisne delavnice ter avtopralnice.

"Naša vlada je tokrat presegla sama sebe in začela na svoj način reševati problem previsoke starostne strukture v naši državi: 4. maja bodo preživeli penzionerji iz domov za ostarele lahko odšli v cerkve," je eden od odzivov na Twitterju.

A poteza SŠK je bila očitno neusklajena z vlado, saj je vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović včeraj za STA dejala, da vlada in pristojna strokovna skupina še nista uskladili odgovora na potezo SŠK.

A poteza SŠK je bila očitno neusklajena z vlado, saj je vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović včeraj za STA dejala, da vlada in pristojna strokovna skupina še nista uskladili odgovora na potezo SŠK.

Na potezo SSŠ glede odprtja cerkev, se je na današnji dopoldanski novinarski konferenci odzval tudi uradni govornik vlade Jelko Kacin.

Kacin je pomirjen

"Pri nas sta država in cerkev ločeni, sicer pa sem bil pomirjen, ko sem včeraj na obeh televizijah poslušal župnika iz Bohinja. Ta je dejal, da čaka na navodila, ki jih bo SŠK objavila jutri zvečer. Sem pa si sam ta navodila pogledal in lahko povem samo svoje laično mnenje, torej vam odgovarjam kot Jelko Kacin in ne uradni govorec, da sem sem presenečen nad tem, kako natančno, podrobno in celovito so pripravljena ta navodila," je dodal.

Kacin je pojasnil, da glede na navodila škofovske konference blagoslovljene vode pri bogoslužju ne bo. Tudi spovedi bodo drugačne, saj so spovednice neprimerne za čas epidemije. Po njegovem je SŠK vladi pravočasno poslala predlog navodil za ravnanje cerkva pri bogoslužju v času epidemije. 

Katoliška maša | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Žurnalček 15:46 30.april 2020.

    Vse kar se nahaja v Sloveniji , do zadnjega šraufa je pod nadležnostjo Vlade RS in samo ona lahko zapre ali pa nekaj odpre in nobeden več na tem svetu ! Boli me pa Q za odpiranje česar koli v ...prikaži več peklu , o čemer filozofira RKC !

  • Kirka 16:47 29.april 2020.

    Saj ni treba maševat, pred vrata naj fajmošter nastavi pehar, verniki pa naj v vrsti in v varni razdalji z maskami vanj namečejo evrčke in Bog jih bo odrešil.

  • Šustet 15:57 29.april 2020.

    Dost greha imaš, moraš spovedi???