Slovenija
31 ogledov

Ogrevali bi se z energijo morja

Stockholm Shutterstock
V Kopru bodo začeli testno energetsko izrabo razlik v temperaturi morja in zraka.

Alternativa. "Po svetu obstaja precej uspešnih primerov, ko se mesta pozimi ogrevajo in poleti ohlajajo z energijo morja, in to razliko v temperaturi vode in zraka bomo s toplotnimi črpalkami v čim večji meri poskusili izrabiti tudi v Kopru. Preden bi šli v večjo investicijo za vse mesto, bomo na alternativni vir energije priključili nekaj manjših testnih objektov, v Luki Koper jih že izbiramo, prav tako se določajo tudi v samem mestu," razlaga Matjaž Stare, član uprave Luke Koper. Sam je tudi del projektne skupine – sešla se bo prihodnji teden –, v kateri je med drugim Božo Dukić iz podjetja Geosonda ter soustanovitelj novega Združenja za energetsko neodvisnost (Zens), v katerem se je zbrala skupina strokovnjakov iz vse Slovenije, ki se zavedajo pomena trajnih in obnovljivih virov energije. Pravijo, da si bodo prizadevali, ne glede na moč in nasprotne interese energetskih lobijev, da bi vsaj od deset do 15 odstotkov energije pridobili drugače in ne iz fosilnih virov. Na koprski občini načrtujejo tudi posebno komisijo za izrabo energije morja, s katero bi oskrbovali vrsto javnih objektov.

Dobre prakse že obstajajo

V švedskem Stockholmu, kjer je voda bistveno hladnejša kot v slovenskem morju, že vrsto let uspešno deluje toplarna Värtan Ropsten, v kateri je nameščenih šest toplotnih črpalk; z njo ogrevajo dobrih 60 odstotkov mesta. Prav tako v Švici, v bližini Züricha. "V Sloveniji so uspešno delujoči primeri izrabe alternativnih virov energije ajdovski dvorec Lanthieri, ki za gretje in hlajenje uporablja reko Vipavo, v Kranju so energijo s sistemi geosonda na tamkajšnji skakalnici pridobili iz podtalnice, podobno v Planici," našteva Bojan Tomc, član Zensa. V Sloveniji je sicer po njegovih besedah že osem podjetij, ki se ukvarjajo z delanjem vrtin za uporabo energije podtalnice; meter opremljene vrtine (geosonde) stane od 45 do 70 evrov, odvisno od sestave tal. "V Kranju smo prvo geosondo vgradili pred dobrimi desetimi leti, že leto pozneje pa je bil končan prvi projekt ogrevanja v javnem objektu. Veliko smo delali tudi drugje, v šolah, podjetjih in tudi v hotelih, kjer smo izdelali nekaj idejnih načrtov. Pogovarjali smo se tudi v ankaranski Valdoltri," našteva Dukič, iz podjetje Geosonda, ki se ukvarja z inženiringom za obnovljive vire energije; za svoj projekt izrabe podtalnice v Planici, tako za ogrevanje športnih objektov kot zasneževanje skakalnic je prejšnji mesec prejel posebno nagrado stroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.