Slovenija
50373 ogledov

Ogromen skok minimalne plače

Denar, evri Profimedia
Glede na trende se bo minimalna plača januarja zvišala za 100 evrov neto mesečno, je napovedal minister za delo Luka Mesec.

"Gre za najvišji skok v zadnjem desetletju," je po seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec.Gre za skupni učinek treh dejavnikov, višjih minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili na novo izračunani oktobra, zvišanja splošne olajšave in inflacije, je pojasnil. Neto učinek bo januarja predvidoma sto evrov neto, od tega bo z davčno reformo država "prispevala" 40 evrov, 60 evrov pa podjetja.

"Dobrine, ki najbolj prizadenejo revna gospodinjstva, hrana in energetika, so se podražile za 19 odstotkov, kar je skoraj dvakrat toliko, kot je splošna inflacija," je pojasnil Mesec in dodal, da želijo pomagati revnim zaposlenim, ki se težko prebijejo skozi mesec.

Minimalna plača je letos 1.074,43 evra, kar je približno 780 evrov neto.

V minimalno plačo se ne smejo vštevati dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi (uveljavljeno s prvim januarjem 2020).

Poleg tega v minimalno plačo tudi ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 21:18 22.december 2022.

    To, Luka in ostali iz stranke Levica, ki ste vredni zaupanja. Dokazali ste, da si zaslužite biti v vladni koaliciji. Naj to traja vekomaj.

  • jakec1575 19:55 22.december 2022.

    Vsem luzerrjem, ki jim je 100€ vec odvec, jih lahko podarijo vsak mesec za otroke in druzine, ki jih rabijo. Ne morem verjet, da ste eni tle proti dvigu minimalne, ki generira lestvico visjih plac. Kdo vam je kriv, ce ...prikaži več ste preleni za solanje v mladosti in solanje ob delu.

  • vzev 19:50 22.december 2022.

    To, pa je ko nam vladajo osebe, ki nimajo ene ure v gospodarstvu. Če se dvigne minimalna plača, se dvigne tudi cena storitve. Tako, da z dvigom minimalne plače samo srednji razred potiskamo, k minimalni plači. In vedno več ljudi ...prikaži več bo na minimalcu. Storitve bodo pa vedno dražje. Potrebno je razbremeniti plače in to je edina rešitev, ne pa dvigi minimalne plače.