Slovenija
24 ogledov

Ogrožajo tudi življenja

Zaradi povečanja tranzitnega prometa se že poznajo poškodbe na vozišču, med pogo Žurnal24 main
Z vožnjo po dolini Kokre težkei tovornjaki uničujejo cesto in mostove.

Krajani Jezerskega in Kokre si prizadevajo za prepoved tranzitnega prometa čez Jezersko, saj menijo, da cesta za težki tranzitni promet tehnično ni ustrezna . “Cesta je naša edina povezava z dolino, po njej se prebivalci vozimo na delovna mesta, otroci v šolo, po njej se odvija ves logistični promet, potreben za to, da življenje na Jezerskem sploh obstaja. Domačini se počutimo ogrožene, saj vsako jutro srečujemo te cestne mastodonte, ki vozijo po sredini ceste in zgolj uničujejo cestišče in ogrožajo naša življenja,” je pojasnil pobudnik akcije Boris Meško.

Srečevanje je nevarno
Težki tovornjaki ne vozijo po desni strani vozišča, ampak po sredini, saj je njihova velikost neprimerna za vožnjo po dolini reke Kokre in po ovinkih do Jezerskega vrha in Železne Kaple. Srečevanje na cesti, po kateri vozi tudi veliko kolesarjev, je zaradi tega oteženo in nevarno.

 

Pozimi na Karavanke

Čez mejni prehod. Pozimi je mejni prehod Jezerski vrh zasnežen, vožnja za tovornjake pa onemogočena in prepovedana, zato poteka tranzitni promet čez mejni prehod Karavanke.

Opozorilno javno pismo
Pred kratkim je Meško na občine Jezersko, Preddvor in Šenčur, Policijsko postajo Kranj ter Cestno podjetje Kranj naslovil javno pismo, v katerem opozarja na ta problem. “V zadnjih dveh letih se je tranzitni tovorni promet po tej cesti drastično povečal. Poškodovanih je bilo več objektov in mostov, saj to cesto uporabljajo avtoprevozniki ter čez našo dolino tovorijo težke tovore in nevarne snovi,” je dodal Meško. Naslovnike je pozval, naj v sklopu svojih možnosti omejijo oziroma blokirajo tranzitni promet tovornih vozil na relaciji Kranj–P reddvor–Jezersko–Železna Kapla, Policijsko postajo Kranj pa, naj ukrepa v okviru svojih zmožnosti.

Šteli so promet
Občini Jezersko in Preddvor sta se glede tega problema že lansko leto obrnili na ministrstvo za promet, ki je izvedlo štetje prometa. Na podlagi štetja, ki naj bi ga izvajali med prazniki, so ugotovili, da ni občutnega povečanja prometa tovornih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.