Slovenija
18 ogledov

Ogrožajo življenja, nato jih izpustijo

Vinko Gorenak Saša Despot
Odločitev tožilstva, ki ni predlagalo pripora za izgrednike, ki so poškodovali policiste, je negativno presenetila tudi notranjega ministra Vinka Gorenaka. "Čas, ki ga živimo, in nasilje, ki se dogaja, je čas, ki zahteva zakonsko določeno, primerno, učinkovito in hitro ukrepanje vseh, ki lahko nasilje preprečijo, torej tudi tožilcev," meni.

Po ministru znanih podatkih so namreč policisti v konkretnem položaju ocenili, da je podan utemeljen sum, da so konkretni ljudje storili kaznivo dejanje napada na uradne osebe, ko so te opravljale naloge varnosti, in kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje. Ugotovili so tudi, da so pri privedenih ljudeh podani priporni razlogi ponovitvene nevarnosti. Ti ljudje so bili namreč pred tem že obravnavani za nasilna ravnanja. Šlo je za načrtno in vnaprej pripravljeno nasilno delovanje, ki se lahko zaradi napovedanih protestnih shodov ponovi. Obstaja zelo resna in konkretna nevarnost, da bodo ti ljudje spet napadli policiste, so sporočili z ministrstva.

"Policisti ne bodo nikoli razumeli, da se lahko tisti, ki ogrožajo njihova življenja z metanjem granitnih kock v njihove glave, nekaj ur po privedbi pred preiskovalne sodnike spet pojavijo pred njimi in svoje nasilje nad policisti nadaljujejo," so zapisali na ministrstvu, kjer dodajajo, da jih Gorenak popolnoma razume in policiste v celoti podpira.

Ocenjuje tudi, da so policisti svoje zahtevno delo do zdaj odgovorno in dobro opravili in imajo za tako delo vso njegovo podporo. Pričakuje, da bodo policisti tudi v prihodnje v primeru sumov kaznivih dejanj in podanih pripornih razlogov pripravili kazenske ovadbe ter osumljence skladno z zakonom privedli pred preiskovalnega sodnika, saj je to njihova zakonska pristojnost in dolžnost.

Tožilstvo namreč za izgrednike, ki so v protestih v Ljubljani napadli in poškodovali policiste, ni predlagalo pripora, zato so jih v ponedeljek po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku izpustili. Zato so že protestirali v Policijskem sindikatu Slovenije in od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zahtevali uvedbo nadzora.

Na poziv so se že odzvali na vrhovnem državnem tožilstvu, kjer pojasnjujejo, da ne morejo komentirati konkretnega primera, so pa z njim seznanjeni. Napovedali so, da bodo v okviru pristojnosti ocenili, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v tej zadevi.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 11:38 07.december 2012.

    A misliš na V.V. , ali natolcuješ na kaj drugega ?

  • Scott 16:27 06.december 2012.

    Prejšnja je pa naredila red ???Še z živalmi so spolno občevali,pa se ni nihče pritoževal.

  • Anže Kolenc 09:19 05.december 2012.

    Bravo