Slovenija
25 ogledov

Ogrožena 
delovna mesta

Odlagališče pri Vranovičih Jerca Božič Kranjec
Livar. Arso proti deponiji. Livar brez nje v Beli krajini ne more.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) Komunali Črnomelj ni izdala pozitivne odločbe za odlagališče inertnih odpadkov pri Vranovičih, kar lahko po besedah Mojce Čemas Stjepanovič, županje Občine Črnomelj, za Belo krajino pomeni nova odpuščanja. Na deponiji namreč odlagajo odpadke Livarja, ki v Črnomlju zaposluje 272 delavcev.

Manj konkurenčno

“Bistveno je, da je deponija čim bliže proizvodnji, saj nam stroški prevoza že zdaj predstavljajo večji delež vseh stroškov z odpadki. Oddaljevanje odlagališča od proizvodnje bi tako zmanjšalo našo konkurenčnost pri kupcih,” nam je pojasnila Darinka Porenta iz Livarja.

Na Komunali Črnomelj so se na neizdano soglasje, kot nam je povedal direktor Slavko Malešič, pritožili na ministrstvo za okolje, a so jim tam odgovorili, da je pritožba neutemeljena, zato bodo, kot je dodal, po vsej verjetnosti sprožili upravni spor.

Propustna tla

“Pravijo, da prostor za deponijo tam ni primeren zaradi propustnosti tal, a smo s študijami dokazali, da temu ni tako. Poleg tega od julija velja nova uredba, ki pravi, da se nepropustnost tal lahko tudi umetno uredi,” pojasnjuje Malešič.

Odločitev o deponiji naj bi padla v začetku prihodnjega meseca, ko se bodo na Arsu sestale vse vpletene strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.