Slovenija
22 ogledov

Ogrožena je poplavna varnost

Snegolom, žledolom Anže Petkovšek
Odpravljanje posledic ujme se ne bo končalo z vzpostavitvijo običajnih življenjskih razmer. Nujna je odstranitev polomljenega drevja in vejevja iz gozda, saj je ogrožena poplavna varnost.

"Obsežnost te naravne katastrofe je res izjemna. Količina odpadlih vej in polomljenih dreves v gozdovih na večjem območju Slovenije je izjemna. To bo letos in verjetno še tudi v prihodnjem letu močno poslabšalo poplavno varnost v večjem delu države. Primarno gre za čiščenje odpadlega drevja ob strugah in območju rek, vendar pa je pomembno tudi čiščenje po gozdovih v celotnem prispevnem območju rek, zlasti v prispevnih območjih hudourniških grap," opozarja hidrolog Janez Polajnar.

Težava je v tem, ker bi ob neurjih in nevihtah voda začela odnašati ležeče drevje. Med prenašanjem vode bi se ta material lahko ujel v različne ovire, npr. na mostne opornike.

"Namreč voda se v takih razmerah lahko razlije, kjer se do sedaj ni, se pravi na neobičajnih območjih, ogroženi so mostovi in drugi objekti. Ker je količina tega vejevja sedaj izjemno velika, predstavlja to veliko nevarnost, zlasti v topli polovici leta, ko bomo soočeni s hudourniškimi odtoki," še dodaja Polajnar. Čiščenje odpadlega in polomljenega drevja je označil za prioritetno nalogo.

Na Agenciji RS za okolje so že dobili odredbo o čiščenju vodotokov. "Če tega ne naredimo urgentno, bomo imeli res poplave," je danes dejal obrambni minister Roman Jakič. V prihodnjih dneh so namreč napovedane nove padavine.

Olajšana administracija

Po besedah ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana bo veliko podrtega lesa slabe ali slabše kakovosti. Poudaril je, da zakon o gozdovih, ki je še v proceduri, prinaša nekaj administrativnih olajšav za spravljanje lesa iz gozda. Prevoznica se tako npr. spreminja v dokument, ki bo imel hkrati tudi funkcijo dobavnice. Prejeli so že tudi nekaj drugih pobud za olajšanje administracije.

Kot nam je povedal Andrej Breznikar z Zavoda za gozdove, bo večina podrtega lesa namenjena za predelavo.


Komentarjev 3
  • momo 17:35 06.februar 2014.

    mislim da v resnici prave skode nisi videl....pusti sedaj use ostalo pa poglej da ti kaj na glavo nepade mogoce pa ti zi je

  • momo 17:34 06.februar 2014.

    daj raje pameten komentar ,kaj nas briga tvoja filozofija tega ni.....

  • jakec1575 15:21 06.februar 2014.

    Ironija je, da je do sedaj prevladovalo generalno prepričanje, da nam gozdov (naše popotnice in raja za bodoče rodove) ne more vzeti povprečno višja stopinja ali dve in sušna obdobja s požari. Pa se je izkazal žled. Morda pa bodo ...prikaži več sedaj odločevalci v parlamentarni sobani končno razprli horizonte in dojeli verižne povezave vzrokov in posledic. Teš oz. neTeš je le kaplja v tej strategiji preživetja. Zavarovanje vodnih virov v korelaciji z varovanjem premoženja in blaženjem sušnih obdobij, skrb za gozdove etc. Dela je ogromno. Celi Newdeal plan.