Slovenija
68 ogledov

Ogrožena milijarda uporabnikov!

Hekerski napad Profimedias
Iz Yahooja so sporočili, da so hekerji leta 2013 vdrli v račune več kot milijarde uporabnikov.

Hekerski napad ni bil povezan z veliko krajo podatkov leta 2014, ko so nepridipravi vdrli v 500 milijonov računov. Kradli so imena, telefonske številke, gesla in elektronske naslove, ne pa bančnih in plačilnih podatkov. 

Internetni gigant je v izjavi za javnost, zapisal, da je "nepooblaščena tretja stranka avgusta 2013 ukradla podatke, povezane z več kot eno milijardo uporabniških računov". Vdor "zelo verjetno ni povezan s krajo podatkov 22. septembra 2016"

Zaradi preiskave so čakali tako dolgo

Pojasnil je še, da tri leta starega hekerskega napada niso že prej razkrili zaradi preiskave s strani oblasti in strokovnjakov za varnost. Uporabnike računov so pozvali k spremembi gesel in varnostnih vprašanj. 

Hekerski napad | Avtor: Profimedias Profimedias

Britanski strokovnjak za varnost na spletu Troy Hunt je za BBC dejal, da gre za daleč največjo krajo podatkov, ki se je kdajkoli zgodila. Že kraja podatkov 500 milijonov uporabnikov je presegla rekorde, tokrat pa je številka še enkrat višja.

Ni omembe neimenovane države

Yahoo nazadnje razkrite kraje ni povezal z nobeno državo, kot je storil v primeru kraje podatkov leta 2014, ko je zanjo obtožil hekerje, sponzorirane s strani neimenovane države. 

V tem primeru je do vdorov in kraje podatkov začelo prihajati že konec leta 2014, a Yahoo je s priznanjem čakal skoraj dve leti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.