Slovenija
46 ogledov

Ogrožena neodvisnost policije?

Katarina Kresal Gregor Katič
Odzivi na odstop Janka Gorška z mesta generalnega direktorja policije. Pozitivna Slovenija: zaskrbljeni za prihodnje neodvisno in zakonito delo policije. Nekdanja ministrica: Odstop vzbuja dvome.

"Videti je, da je neusmiljeni kadrovski aparat največje vladajoče stranke odstranil še eno oviro na svoji poti," so po danes napovedanem odhodu Janka Gorška z vrha policije zapisali pri opozicijski stranki Pozitivna Slovenija.

Zaskrbljeni so nad delovanjem sedanje koalicije, saj je "stranka SDS najprej prevzela pristojnosti nad delom državnega tožilstva, nato je začela posegati v delo tožilcev, zdaj pa se je znebila še direktorja, ki ni dopuščal vmešavanja v operativno delovanje policije."

Skrbel, da policisti niso čutili pritiskov

Da odstop šefa policije, ko policija dobro dela, upravičeno vzbuja dvome, meni tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Poudarja, da je Goršek zaslužen za to, da se je policija odprla, da so bili narejeni "odločilni koraki na področju pregona gospodarskega kriminala, policija pa je potrkala na vrata tako levih kot desnih, kar kaže na to, da je zagotavljal neodvisnost dela policije od politike in drugih vplivnih posameznikov ter skrbel, da ti pritiski niso prišli do policistov".

"Zdi se, da ves trud s postavljanjem višjih standardov danes ni več pomemben. Zakon novi oblasti ni omogočil Gorškove zamenjave, zato so na njegovo delo vrgli senco dvoma in odšel je sam. Očitno je v danem položaju ocenil, da svoje funkcije ne more več opravljati na primeren način. Ne glede na to, kdo opravlja funkcijo šefa policije, pa je predčasen odstop razlog za visoko stopnjo pozornosti," je še zapisala Kresalova.

Komentarjev 9
  • PAWNSTARS 18:53 07.september 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • vidralas 12:13 09.avgust 2012.

    So Jankovićeve aktivnosti pogojene z Goršakovim odstopom?Sam sem prepričan,da je to vzrok.Ker balkanec se ne loti stvari,če niso nujne.

  • DUSANJ2000 11:05 09.avgust 2012.

    Ne samo, da je odstopil - že zdavnaj bi ga morali nagnati. Kar se pa Pozitivne slovenije tiče, so pa z Jankovičem na čelu res lahko zaskrbljeni. O Kresalki pa ni treba komentirati.