Slovenija
4022 ogledov

"Ogrožena so človeška življenja!"

Matej Tonin Saša Despot
NSi je v parlamentarno proceduro vložila zakon, s katerim bi zdravstvena blagajna plačeva tudi zasebnike. Predsednik stranke Matej Tonin je ob tem komentiral tudi stavko zdravnikov.

Predsednik NSi Matej Tonin je na novinarski ocenil, da je stanje v zdravstvu tako resno, da so ogrožena človeška življenja. Spomnil je na opozorila zdravnikov, da se lahko v prihodnjih dnevih in tednih zaprejo celotni bolnišnični oddelki in porodnišnice, saj bo zaradi umika soglasjij za nadurno delo zdravniškega kadra premalo. "To bo pomenilo, da se bo še dodatno podaljšal čas za postavljanje diagnoz, podaljšal se bo čas za zdravljenje, številni bodo zaradi tega tudi umrli," je dejal Tonin. 

Fides naj vzpostavi svoj plačni sistem znotraj svoje mase plač

Tonin meni, da bi morala vlada Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ponuditi možnost, da vzpostavi svoj plačni sistem v okviru iste mase plač. S tem ne bi ogrozili zahtev drugih zaposlenih v javnem sektorju. Da bi plačna masa ostala enaka kljub zahtevam po povišanju plač, bi Tonin del dodatkov prelil v osnovne plače, denimo dodatke za dežurstva preko noči ter ob vikendih in praznikih. Poleg tega računa še na majhno popuščanje zdravnikov pri plačnih pogajanjih.

"Nujno je, da se v pogajanja vključi predsednik vlade!"

Ključna pa je po njegovem mnenju kredibilnost pogajanj, ki da "šepa". Zato od premierja Roberta Goloba pričakujejo vključitev v pogajanja s sindikatom Fides.

"Si bom drznil malo podvomiti v to statistiko!"

Glede podatkov NIJZ, da se v času stavke čakalne dobe niso podaljšale, celo nekoliko zmanjšale, Tonin pravi: "Si bom drznil malo podvomiti v to statistiko!". Odzivi ljudi, s katerimi ima neposredni stik, so po njegovih navedbah drugačni in pravijo, da mnogo težje pridejo do svojih zdravstvenih storitev. 

NSi vložila zakon s katerim bi zdravstvena blagajna plačeva tudi zasebnike

NSi je v parlamentarni postopek vložili predlog dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Z njim želijo po Toninovih besedah popraviti 80. člen in s tem odpraviti dva "birokratizma". Prvi je ta, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovancem v tujini v nekaterih primerih plača tudi zdravljenje pri zasebnikih, ne plača pa zdravljenja pri slovenskih zasebnikih. Prav na to temo so včeraj sklicali novinarsko konferenco tudi na zdravniški zbornici. Druga nelogičnost pa je po Toninovem ta, da ZZZS slovenske državljane raje pošlje na bolniške kot pa na zdravljenje.  

Z novim poskusom po te, ko prvi ni uspel

Zato v NSi predlagajo koriščenje vseh zdravstvenih kapacitet, tudi izven državnega sistema, da bi ljudje čim prej prišli do zdravljenja. Tako bi prihranili tudi pri nadomestilih za bolniške odsotnosti, za katere ZZZS po Toninovih navedbah letno nameni 700 milijonov evrov. Del tega denarja bi bilo bolj koristno porabiti za zdravljenje, je prepričan Tonin in pri tem zanikal, da gre za ukrep v podporo zasebništvu, saj da se bodo ljudje lahko sami odločili, pri katerem ponudniku bodo opravili zdravstveno storitev.

NSi je sicer podobne spremembe v aktualnem sklicu DZ že želela uveljaviti prek novele omenjenega zakona. A je ta pred mesecem dni zaključila parlamentarno pot, saj je na odboru DZ za zdravstvo zanjo glasovalo pet opozicijskih poslancev, proti pa je glasovalo 10 poslancev koalicije.

Komentarjev 38
  • jakec1575 20:14 14.februar 2024.

    fakin je nalil cistega vina in to je se zadnji poizkus prelivanja. zdravnikov je za 65% vec v javnem zdravstvu kot 10 let nazaj, osebja pa 30%. fides spelji se

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:46 14.februar 2024.

    Nema,tudi centa več si ne zaslužijo!!!

  • Facja 19:31 14.februar 2024.

    Hvala bogu (pa nisem veren) da bo evro-volitve letos, da volilci naženeemo ta smrad od Tonina...potem pa ga politično pokopljemo še na parlamentarnih volitvah. Fuj in fej.