Slovenija
18 ogledov

Ohladitev 
evroobmočja

christine lagarde Žurnal24 main
Evroobmočje. Rast BDP se bo skoraj povsem ustavila. Mramor: Še eno dno ni izključeno

Gospodarska rast se bo proti koncu leta skoraj povsem ustavila, v svoji gospodarski napovedi, ki jo je objavila včeraj, ocenjuje Evropska komisija. V Nemčiji naj bi v zadnjem četrtletju glede na četrtletje prej BDP zrasel za le 0,2 odstotka, v Italiji pa se bo rast povsem ustavila.

Izvoz z zavoro, rast dol

Ti podatki potrjujejo naša predvidevanja o nadaljnji upočasnitvi rasti izvoza prihodnje leto, pravi Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Naše gospodarstvo sicer raste predvsem zaradi izvoza, ki se je letos povečal za skoraj osem odstotkov.
Napoved za Slovenijo bo Evropska komisija objavila šele novembra, bo pa danes jesensko napoved objavil Umar. Spomladansko napoved rasti BDP, ko so pričakovali letno rast 2,2 odstotka, so oklestili na 1,5 odstotka.

“To je dodaten pritisk na proračun. Nižja rast bistveno znižuje prihodke v proračun, in sicer tako neposredno kot posredno,” opozarja ekonomist Dušan Mramor.

Recesija ni izključena

Čeprav je negotovost velika, Evropska komisija ocenjuje, da ne bo še ene recesije. “Veliko je tveganj, na eni strani dolžniška kriza in reševanje evra, na drugi gospodarsko ohlajanje in brezposelnost v ZDA. Če se ta tveganja uresničijo, bomo imeli še eno dno,” je prepričan Mramor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.