Slovenija
38 ogledov

Oklep za Kresalkine policiste

Policija namerava izdatno prenoviti svojo zaščitno opremo. (Foto: Anže Petkovšek Žurnal24 main
Zaščitna oprema. Imajo je premalo, nekaj je dotrajane, eni je potekel rok trajanja.

Ministrstvo za notranje zadeve bo policistom za 1,6 milijona evrov (ocenjena vrednost javnega naročila) kupilo 4.480 kosov zaščitne opreme. To policisti potrebujejo pri vzdrževanju javnega reda, na javnih shodih in prireditvah ter pri ukrepih ob izrednih in drugih dogodkih, pravijo na policiji.

 

Kaj nabavljajo:
1.430-krat čelada
1.240-krat neprebojna 
oblačila +40-krat taktični jopič JRM
1.000-krat zaščitna maska
250-krat ščit JRM
160-krat ščitnik za 
rame in nadlaket
180-krat ščitnik za noge – stegnenico
160-krat ščitnik za moda
40-krat taktični jopič JRM
20-krat ščitnik za 
roke – 
podlaket

Groženj z raznimi oblikami protestov, ki jim navadno prisostvujejo tudi policisti, pa lani in letos ni manjkalo. Napovedovali so jih sindikati, trenutno najglasnejše pa so študentske grožnje. Ti napovedujejo – če bo zakon o malem delu sprejet – demonstracije, zasedbe javnega prostora in druge akcije.

 

Pretečeni roki trajanja
"Zaščitna oprema (iz grafike je razvidno, za katero opremo gre in kolikšno je število kosov, op. p.) je prioritetna in nujna za varno, uspešno ter strokovno izvedbo policijskih nalog," trdijo na Generalni policijski upravi. Nekaj opreme dokupujejo, ker je je premalo, nekaj je dotrajane, v določenih primerih pa je preprosto prestara – tudi zaščitna oprema ima namreč določen rok trajanja.

"Naročanje različnih delov policijske opreme poteka sistematično z namenom zagotavljanja optimalne opremljenosti policistov v določenem časovnem obdobju," poudarjajo na policiji. Prioriteto nabav določajo tudi na podlagi zaznane problematike z navedeno opremo, ki je bila izpostavljena v prejšnjem obdobju (problemska poročila policijskih enot). Sicer pa dodajajo, da zaščitno opremo nabavljajo "načrtno in v skladu s strategijo opremljanja z zaščitno opremo". Tako je omogočena tudi racionalna poraba finančnih sredstev, pravijo na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.