Slovenija
20 ogledov

Oklepa se stolčka

"Poudarimo naj, da vsi zaposleni o nekdanji vodji zdravilišča in letovišče ne de Žurnal24 main
Rdeči križ. Vodstvo v petek pričakovalo odstop direktorice Karmen Kajba, dobilo poziv odvetnika.
Odšlo jih je okoli 30 Fluktuacija. Da se na Debelem rtiču nekaj dogaja, kaže tudi podatek, da je zadnji dve leti letovišče zapustilo okoli 30 zaposlenih, torej polovica od okoli 60-članskega kolektiva. »Sindikalni pravnik že zbira dokumentacijo za vložitev kazenskih ovadb in odškodninskih tožb za večino zaposlenih, ki preprosto ne morejo več prenašati takšnega ravnanja direktorice. Tožili bomo.Tožbe se obetajo tako delodajalcu kot tistemu, ki mobing izvaja. Kajba je po mojih podatkih zbrala le osem podpisov podpore, pa še to od ljudi, ki jih je pripeljala sama,« dodaja sindikalist Majcen.

Koper. V mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču vre. Večina zaposlenih napoveduje kazenske ovadbe in odškodninske tožbe zaradi mobinga in šikaniranja direktorice Karmen Kajba.

Odvetnik namesto odstopa

Vodstvo humanitarne organizacije je do petka pričakovalo odstop vodje njihovega objekta na Debelem rtiču, saj so jo zaradi dogajanja »pozvali k razmisleku o obliki nadaljnjega sodelovanja«, a jih je doletelo presenečenje – pismo odvetnika Janeza Starmana z zahtevo po varstvu pravic direktorice, ki naj bi ji jih kršili. Povod za pismo naj bi bil prav poziv vodstva Rdečega križa k odstopu.

Ne želijo medijev

»Pogajanja in dogovori z Rdečim križem potekajo, to lahko potrdim. V ponedeljek gremo z našo stranko v Ljubljano, sicer pa gospa Kajba izrecno želi, da po medijih o zadevi ne razpredamo. Če se lastnik oziroma delodajalec odloči, da je ne želi imeti več za vodjo, pa je to njegova pravica,« poudarja Starman. Očitke o mobingu zanika.

»Ker gre za humanitarno organizacijo, smo želeli zadeve urediti brez afere, a se ni nič zgodilo. Zdaj so šle stvari predaleč,«
pa razlaga Peter Majcen, generalni sekretar obalne sindikalne organizacije KS 90. Sindikat je od vodstva humanitarne organizacije v Ljubljani sicer že poleti zahteval preprečitev mobinga.

Dejstvo je, da se nam obeta 40 individualnih tožb zaradi domnevnega mobinga zaposlenih v letovišču na Debelem rtiču
Janez Pezelj, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije

»Dejstvo pač je, da je kolektiv razdeljen in da se nam obeta 40 individualnih tožb zaradi domnevnega mobinga, ki naj bi ga izvajala nad zaposlenimi, zato je vztrajanje na mestu direktorice verjetno kontraproduktivno,« razmišlja Janez Pezelj, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije. S Karbo so že imeli nekaj pogovorov, prav tako s sindikatom in preostalim delom kolektiva – tistim, ki direktorico podpira in ki ocenjuje, da preostalo večino motita njena odločnost in zahtevnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.