Slovenija
777 ogledov

Okoli 10 tisoč pohodnikov na pot okrog Ljubljane

pot ob žici Saša Despot
Osrednjega dela tradicionalnega Pohoda ob žici, ki zajema tek trojk in 35-kilometrski pohod, se je udeležilo več kot 13.000 pohodnikov in skoraj 4000 tekačev, je za STA ocenila direktorica Timinga Ljubljane, Barbara Železnik.

S pohodom so letos 65. leto obudili spomin na čas, ko je Ljubljano med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica. Tridnevna prireditev, ki vsako leto privabi več deset tisoč udeležencev, se je začela v četrtek s pohodom otrok iz ljubljanskih vrtcev.

Četrtkovega pohoda se je udeležilo skoraj 6000 otrok, na petkovem pohodu šolarjev, pa je sodelovalo približno 13.000 šolarjev, je za STA danes pojasnila Železnik, ki skupaj z Mestno občino Ljubljana organizira dogodek Pot ob žici. "Danes pa se je na trasi po vsej verjetnosti sprehajalo okoli 10.000 pohodnikov na dolgi razdalji in približno 3000 na kratki razdalji," je dejala Železnik.

V teku trojk s ciljem na Kongresnem trgu je po podatkih organizatorjev nastopilo skupno 1265 trojk, ki so se podale na 3,5, 12,5 in 29 kilometrov dolge proge.

Na teku moških trojk na razdalji 12,5 kilometra je slavila ekipa Modri dirkači, ki jo sestavljajo Janez Mulej, Klemen Vilhar in Primož Kobe. Kot je za STA pojasnil Kobe, je čar teka trojk to, ko ne veš, kje se nahaja druga trojka. "Eni tečejo bolje v klanec, drugi bolje v dolino, nekateri pa bolje po ravnini, tako da je zelo zanimivo vse do konca," je dejal.

Za konec prireditev s kulturnim programom

Večjih sprememb glede poteka prireditve po besedah Železnik letos ni. Spremenila se je trasa teka trojk za šolarje, ki so jo preselili k Osnovni šoli Oskarja Kovačiča, vse drugo pa poteka tako kot vsako leto.

Prireditev se je končala s kulturnim programom, na katerem tako kot vsako leto nastopa partizanski pevski zbor, letos pa so organizatorji dali priložnost zborom osnovnih šol Kosez, Valentina Vodnika in Novih Fužin, je pojasnila.

Pohod potekal pod različnimi imeni

Pohodi po trasi žice potekajo od leta 1946. Leta 1957 se je na pobudo okrajnega odbora Zveze borcev narodnoosvobodilne vojne Ljubljana začel Partizanski pohod ob žici okupirane Ljubljane, ki je bil prvo leto le tekmovanje ekip tekačev z nahrbtniki in puškami.

V naslednjih letih je postal množičen, imenovali pa so ga različno. Od leta 1964 do leta 1989 je potekal pod nazivom Pohod po poteh partizanske Ljubljane, od leta 1990 do leta 1993 je bil Pohod po poteh svobodne Ljubljane, od leta 1994 do leta 1996 Objemi naše mesto - Pohod, med letoma 1997 in 2004 Pohod Ljubljana, od leta 2005 pa ima zdajšnji naziv.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar VINOVERITAS
    VINOVERITAS 21:25 07.maj 2023.

    A se je pohoda udeležil tudi pacient, saj bi mu svež zrak koristil!! Ampak mislim, da bi mu bolj koristila zdravniška pomoč, a ne Urška, zato mislim, da če tudi pacient izkoristi poznanstva, da pride prej na vrsto pregleda mu ...prikaži veču bo SLOVENIJA HVALEŽNA!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇