Slovenija
16 ogledov

Okoli tisoč upokojencem zvišali pokojnine

Upokojenci Nik Rovan
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je ugodil nekaterim pritožbam upokojencev. Ugotovitvene odločbe o znižanju pokojnin po zakonu za uravnoteženje javnih financ bo tako prejelo 25.430 upokojencev, kar je okoli tisoč manj, kot jih je junija dobilo obvestila o znižanju pokojnin.

Zavod za pokojninsko in invalidno zavarovanje je junija 26.300 upokojencem poslal obvestila o znižanju pokojnin, ki so posledica varčevalnega zakona. V povprečju so upokojenci prejeli za sto evrov nižje pokojnine, kar je mnoge razburilo.

Na obvestilo se jih je do 26. avgusta pritožilo 8840, od tega je zavod ugodil približno tisoč upokojencem, ki so jim pokojnine spet povišali na vrednost, ki so jo dobivali pred sprejetjem varčevalnega zakona.

Uradno se sicer na obvestilo niso mogli pritožiti – zavod je pritožbe kljub temu upošteval –, zato je ustavno sodišče sprejelo odločitev, da mora zavod upokojencem poslati tudi odločbe. Te bodo prejeli med sredo in petkom, zaradi ugodno rešenih pritožb pa bo odločb v primerjavi z obvestili za približno tisoč manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.