Slovenija
28 ogledov

Okoljska škoda? Odgovor že danes

1/9
Žurnal24 main
Preiskava vzorcev s pogorišča skladišča podjetja Agro Ruše še poteka. Nastalo je za okoli 10 tisoč evrov materialne škode. "Fosforna kislina ne predstavlja tveganja za okolje," nam pove Žerjal.

"V požaru, ki je včeraj zajel naše skladišče, je nastala materialna škoda, višina le-te pa bo znana po ogledu in oceni strokovnjakov. Zagotovo pa bo škode za več 10 tisoč evrov," so nam danes sporočili iz podjetja Agro Ruše.

Predstavniki podjetja poudarjajo, da je zagorelo v boksu skladišča, kjer so skladiščili alkohol in surovine za proizvodnjo premazov. "V tem boksu ni bilo fosforjeve ali žveplene kisline, kot so poročali nekateri mediji. Natančnejši izsledki raziskav in meritev, ki so jih naredili na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, bodo znani v naslednjih dneh," so še dodali.

Direktor družbe Veselin Djurovič nam je že včeraj povedal, da je zgorelo "dobrih štiri tisoč litrov alkohola. Vsa naša skladišča obdaja zadrževalni lovilni bazen in halda, ki je prekrita z neprepustno folijo, zato lahko trdimo, da do morebitnega onesnaženja okolja in podtalnice ni prišlo." Dogodek po njegovih besedah ne bo vplival na poslovne procese družbe Agro Ruše, o dogajanju in rezultatih raziskav pa bodo redno obveščali javnost.

Fosforna kislina se nevtralizira
"Analitski rezultati preiskave vzorcev bodo znani okoli 18. ure. Za zdaj ne bi še ničesar komentiral, saj bi z določenimi informacijami le ustvarjali dodatno zmedo," nam pove Emil Žerjal, predstojnik mariborskega inštituta za varstvo okolja.

V zvezi z včerajšnjo informacijo o izlitju fosforne kisline strokovnjak poudarja, da to ne predstavlja nikakršnega tveganja za okolje. "Zaradi apnenca in ostankov karbida v tleh se kislina nevtralizira in ne more priti do Drave ali podtalnice."

pozar Agro Ruse | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Požar, ki je izbruhnil ob 12.50 v skladišču škropiv podjetja Agro Ruše v kraju Ruše, je popolnoma uničil ostrešje objekta velikosti 120 kvadratnih metrov. Pri gašenju požara je sodelovalo 110 gasilcev z 18 vozili, ki so požar kmalu pogasili. Zaradi suma, da je bilo v skladišču škropiv okoli tisoč litrov fosforne kisline in ostanki lakov v sodih, so bile o dogodku obveščene vse pristojne službe. Mariborski poklicni gasilci in ekipa mobilnega ekološkega laboratorija so odvzeli vzorce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.