Slovenija
22 ogledov

Okoljsko kršili enajstkrat

Bivši okoljski minister Karl Erjavec je že pred časom opozarjal na večmilijonske Žurnal24 main
Komisija. Danes predvidoma o morebitnih novih kršitvah evropske zakonodaje.

Evropska komisija (EK) bo danes predvidoma objavila nove morebitne kršitve evropske zakonodaje v državah članicah Evropske unije (EU). Tako so nam sporočili iz predstavništva EK v Sloveniji in dodali, da so novi postopki za Slovenijo možni.

Okoljske kršitve
Proti Sloveniji je trenutno odprtih 11 postopkov kršitve evropske zakonodaje s področja okolja, pojasnjujejo. Devet jih spada pod ministrstvo za okolje in prostor (MOP).

V stopnji uradnega opomina, ki je začetni upravni ukrep EK, imajo na MOP s področja varstva okolja sedem upravnih postopkov. Enega s področja zraka, tri s področja varstva voda, enega s področja varstva narave, enega s področja ravnanja z odpadki in enega s področja notranjega trga. Na MOP pričakujejo, da bodo najpozneje naslednje leto izpolnili vse obveznosti in da bo EK teh sedem postopkov zaprla.

Do zdaj še brez kazni
“V sodnem postopku imamo dva postopka,” pravijo na MOP. Sodišče EU je pred dvema tednoma potrdilo navedbe EK v tožbi proti Sloveniji, ker ni v roku sprejela potrebnih ukrepov na področju izdajanja dovoljenj za industrijske obrate. EK toži Slovenijo tudi zato, ker ne izpolnjuje evropskih standardov glede koncentracije delcev PM10 v zraku.

Tudi če sodišče ugotovi kršitev, to za Slovenijo nima finančnih sankcij. “Če kršitve do vročitve sodbe ne bomo odpravili, bo lahko EK še dvakrat pozvala na odpravo kršitve, sicer pa vložila tožbo za plačilo pavšalnega zneska ali denarne kazni,” so pojasnili. Ker so kazni individualne, nam višine na MOP niso mogli napovedati.

Bivši minister Karl Erjavec je sicer že opozarjal na visoke denarne kazni, ki lahko Slovenijo čakajo, če ne bo ukrepala. Omenjal je dnevne kazni po 50 tisoč evrov ali enkratne večmilijonske kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.