Slovenija
20 ogledov

Okostnjak za dva milijona

Med prodajanimi nepremi-čninami je večina zemljišč in nekaj poslovnih prostorov Žurnal24 main
Dolg. Obveznosti propadlega Slavnika International bodo posredno padla na pleča Izolanov.

“V tem primeru ne gre za dolg Občine Izola do družbe Istrabenz, ampak za dolg družbe Slavnik International do Istrabenza,” pravijo na izolski občini. V torek bo namreč na Okrajnem sodišču v Piranu javna dražba, kjer bo naprodaj 13 nepremičnin v industrijski coni v Izoli – te so sicer v lasti občine, z njimi pa mora pravzaprav poravnati obveznosti propadlega avtoprevoznika.

Okostnjak iz omare
V izvršilnem postopku Istrabenz od občine terja 134.866 evrov; te obveznosti pa je pred desetletji ustvarilo nekdaj močno podjetje Slavnik International, zdaj v stečaju. Ta dolg je bil zavarovan s hipoteko na nepremičninah, ki jih je družba Slavnik International leta 1992 imela v brezplačni uporabi od Občine Izola.

Obremenjene s hipotekami

2 milijona evrov je izklicna vrednost nepremičnin v Izoli, ki bodo na javni dražbi.

Leta 2003 je moral Slavnik International omenjene nepremičnine vrniti Izoli, in sicer na temelju tožbe občine oziroma pravnomočnega sklepa sodišča. “A izkazalo se je, da so bile te nepremičnine ob vrnitvi že obremenjene z več hipotekami, med katerimi je tudi hipoteka, ki je predmet izvršilnega postopka,” dodajajo na občini.

Od kod dolg, ki ga bodo posredno na svoja pleča dobili izolski davkoplačevalci, nam v Istrabenzu niso želeli odgovoriti. Za pojasnilo smo zaprosili tudi stečajnega upravitelja Slavnika International, vendar do zaključka redakcije njegovega odgovora nismo prejeli.

Večinoma zemljišča
Izklicna vrednost vseh nepremičnin na dražbi – večinoma gre za zemljišča in nekaj poslovnih prostorov – je nekaj več kot dva milijona evrov.
Slavnik je bil sicer, kot smo že poročali, vpleten tudi pri znameniti stavbi Benečanki na Tartinijevem trgu v Piranu. Del stavbe je prodal svojemu zaposlenemu, ta pa naprej poslovnežu Rajku Hrvatiču. A ker je bila stavba ves čas v lasti Občine Piran, jo ta zdaj zahteva nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.