Slovenija
15 ogledov

"Okostnjaka sta mi padla v naročje"

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Poslanci in poslanke že devet ur razpravljajo o interpelaciji finančnega ministra.

Interpelacijo so v SDS vložili v začetku oktobra zaradi likvidacije Probanke in Factor banke ter razrešitve Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v tako imenovani slabi banki.

Zvonko Černač iz SDS meni, da ministrove odločitve niso ugodne za državljane in državljanke, očitno pa namerava tako politiko nadaljevati. "Od ministrovih odločitev imajo koristi vsi drugi, le javne finance ter državljani in državljanke ne," je opozoril Černač. To pa so bančno-politični tajkuni na eni in finančni špekulanti na drugi strani, saj s posojanjem denarja po visokih obrestnih merah nedvomno ustvarjajo velike dobičke, je pojasnil.

Bratuškova v bran

Po besedah Alenke Bratušek Uroš Čufer svoje naloge opravlja vestno, pošteno ter v skrbi za našo državo in njene ljudi. Je kredibilen, odloča na podlagi argumentov in odločitve tudi dobro utemelji, je premierka odgovorila na zahtevo za interpelacijo, ki jo je označila za popolnoma neutemeljeno.

"Slabi krediti izvirajo iz Janševe vlade"

Bratuškova se je dotaknila tudi težav slovenskega bančnega sistema. "Najslabši krediti so se dodeljevali v letih 2006 in 2007, takrat vlade ni vodila Alenka Bratušek in finančni minister ni bil Uroš Čufer; vlado je vodil Janez Janša, banke pa so vodili ljudje, ki ste jih vi postavili tja," je dejala.

Na Twitterju se je oglasil Jožef Jerovšek iz SDS, ki je zgornjo trditev označil za "veliko laž".

Jerovškov tvit | Avtor: Printscreen Twitter Printscreen Twitter

Čufer zanika očitke

Interpelirani minister je očitke, da je deloval v škodo javnih financ zavrnil že dopoldan. Popoldan je zatrdil, da se je za takšno rešitev pri obeh bankah odločil, ker je presodil, da bo s tem povzročene najmanj škode za gospodarstvo.

"Jaz gledam na Probanko in na Factor banko kot dva okostnjaka, ki sta mi padla iz omare v naročje," je dejal. Ko je prevzel položaj, je primopredajo posla naredil s takratnim državnim sekretarjem Šircljem, pri tem pa ni bilo govora, da bi bili Probanka in Factor banka velik sistemski problem, je povedal.

Komentarjev 13
  • ennanova 20:51 20.november 2013.

    O aktualnosti človekove zmožnosti za resnicoJutri (četrtek, 21. novembra) pozno zvečer, malo pred polnočjo, bom imel predavanje v Kinoteki. Ne bom govoril o pozitivni energiji in brezmejnosti človeških eksistenc, ne bom govoril o potrebi po strasti do nevednosti in ...prikaži več brezbrižnosti, ne bom govoril o želji po potrošništvu in konformizmu, ki je danes drugo ime za demokracijo, temveč o nečem pomembnejšem in aktualnejšem. Govoril bom o …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1301-o-aktualnosti-clovekove-zmoznosti-za-resnico

  • Avatar čavez
    čavez 19:17 20.november 2013.

    Le gdaj bodo objavili da smo bankrotiral.

  • ennanova 18:54 20.november 2013.

    Invalidi v okovih korupcijeMinister je proti tej invalidski mafiji, ki že vrsto let povsem neproblematično razpolaga in deli z javnonamenskim denarjem pravi amater. Tudi predhodno Pismo Goranu Klemenčiču ni imelo nobenega učinka, …http://za-misli.si/rss2/16-video-svet/1300-invalidi-v-okovih-korupcije