Slovenija
739 ogledov

Okraske že obešajo, lučke bodo prižgali 29. novembra

lučke Saša Despot
Okrasitev v Ljubljani prevzel Urban Modic, v Kopru bodo ohranili lansko zasnovo.

Mestno središče bodo tudi letos okrasili po celostni zamisli pokojnega umetnika Zmaga Modica, ki je približno dve desetletji skrbel za izvirno svetlobno kuliso Ljubljane. 

"Uvajanje novih zamisli praznične okrasitve bi bilo povezano z visokimi stroški zamenjave sorazmerno velikega števila svetlobnih teles in skulptur z novimi," so na naše vprašanje, kdo bo skrbel za novoletno okrasitev po Modičevi smrti avgusta letos pojasnili pri Mestni občini Ljubljana. "Poleg tega smo se po posvetovanju s poznavalci uprizarjanja mesta odločili, da že zaradi spoštovanja umetnikove dediščine ne bomo naenkrat zamenjali njegove pripovedi z novo, ampak bomo o spremembah razmišljali postopoma in na način diskretnega vnašanja novih zamisli."

"Tudi letos bomo mestno središče okrasili po celostni zamisli pokojnega umetnika Zmaga Modica, ki bo vključevala vse njegove teme. Na ta način in v tej obliki bo predstavljala poklon in retrospektivo njegovega dolgoletnega ustvarjanja."

MOL

Dodali so, da je okrasitev po zamisli Zmaga Modica še vedno zelo privlačna in povedna, saj privablja njegova svetlobna upodobitev geneze na desettisoče obiskovalcev, med njimi mnoge iz tujine, tako da ostaja ena od najmočnejših prvin identitete novoletne Ljubljane.

Sveče Žalostno Slovenija Slovo Ljubljančana žalosti številne

K sodelovanju so glede na avtorske pravice in poznavanje tematike povabili Urbana Modica, univ. dipl. inž. arh., fotografa in strokovnjaka na področju oblikovanja svetlobe, ki je vsa leta sodeloval s svojim očetom, tako da bo lahko najbolj verodostojno dograjeval avtorsko delo preminulega umetnika.

Smreko bodo postavili 18. novembra

"Prav tako bo lahko skupaj z delavci na terenu nadziral razporejanje in razobešanje teles, likov in drugih elementov svetlobne okrasitve ulic in trgov po obstoječem scenariju," razlagajo pri MOL. "Pokojni avtor je razmišljal predvsem o tem, kako še bolj celovito okrasiti mesto, da bi prišli bolj do izraza likovni učinki sestavljanja svetlobnih podob brez motečih elementov. Prizadeval si je poenotiti likovno govorico na eni in dodati na drugi nekatere nove elemente, da bi se ljudi tudi bolj dotaknila vsebina njegovih pripovedi."

novoletna smreka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za novoletno okrasitev bodo predvidoma namenili 220 tisoč evrov, lučke pa bodo prižgali v petek pred prvo adventno nedeljo, ki bo letos 29. novembra. Delavci so z delom že pričeli, da bodo vsi elementi pravočasno nameščeni. "Priprava okraskov poteka od začetka oktobra v delavnici, na terenu pa so se dela pričela 15. oktobra," razlagajo pri MOL. "Smreka na Prešernovem trgu bo predvidoma postavljena okoli 18. novembra."

V Mariboru za okrasitev približno sto tisočakov

Prav tako 29. novembra bodo lučke prižgali tudi v Mariboru. "Praznična razsvetljava pričara občutek domačnosti in topline, ki bi jo naj občutili vsi v tem letnem času," razlagajo pri MOM. "Namenjena je predvsem ustvarjanju čarobnosti v domišljiji naših najmlajših, ohranjanju upanja ostalih in kot povabilo za sprehod po mestu. Mariborska zgodba je čarobna, govori o pohorskih vilah, željah in upanju, ki so prepredeni po mariborskih ulicah."

Pojasnjujejo, da so lani okrasitev nekoliko nadgradili, na primer v Mestnem parku, kjer so bile dodane svetlobne zavese pod lučmi, in na Titovem mostu. "Med drugim smo na novo postavili tudi lučke na mestnem griču Piramida," razlagajo pri MOM. "Postavljeni so bili novi lampijončki na Trgu generala Maistra pred I. gimnazijo, ki so jih izdelali dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor pod vodstvom umetnic Manice Klenovšek Musil in Teje Kovač Lozar."

Okrasitev bo Mestno občino Maribor stala okoli 100 tisoč evrov, kar vključuje nabavo novega materiala, vzdrževanje obstoječih okraskov, medtem ko za montaže in demontaže načrtujejo dodatna srestva. 

V Kopru bodo gorele "Popovičeve" lučke

Mestna občina Koper bo pri novoletnem okraševanju izhajala iz okrasitve, ki so jo zasnovali pod županovanjem Borisa Popoviča. "Pri izdelavi idejne zasnove svetlobne novoletne okrasitve za leto 2019 smo v veliki meri izhajali iz elementov, s katerimi že razpolagamo, jih pa bomo v manjšem obsegu tudi dopolnili z novimi elementi," so zapisali na Facebookovi spletni strani.

Novoletna okrasitev Kopra | Avtor: Komunaprojekt Komunaprojekt

Novoletna okrasitev Kopra Okrasitev Slovenija Popovič pravi, da bodo imeli lepše lučke kot v Ljubljani

"Koper bo okrašen v podobnem obsegu kot minulo leto, z določenimi spremembami in dopolnitvami, prav tako predvidevamo pester decembrski program, ki ga bomo še dodatno obogatili," dodajajo na občini. O vsebini in časovnici prazničnega programa bodo javnost pravočasno obvestili, obljubljajo. Za novoletno okrasitev je občina lani namenila prek pol milijona evrov. 

Komentarjev 2
  • ode 16:44 03.november 2019.

    Lučke naj bodo nameščene vse leto. zakaj jih po pol leta odstranjevati, potem pa čez pol leta spet nameščati. S tem bi prihranili cca 100.000 eur na leto. A potem bi nekdo ostal brez bajnega zaslužka.

  • Tupamaros 09:35 03.november 2019.

    Lučke bodo prižgali 29. novembra za dan republike in praznik jugonostalgikov. Janković in srbska mafija ne moreta iz svoje kože.