Slovenija
19391 ogledov

To so zasegli otrokom v šoli v naravi

Šolska torba Profimedias
V Centru za šolske in obšolske dejavnosti Rak se sprašujejo, ali je tako težko upoštevati navodila.

Centri za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD) med drugim izvajajo tedenske programe šole v naravi za učence, dijake in otrokse s posebnimi potrebami. Kot je zapisano na njihovi spletni strani, je njihovo poslanstvo pomoč šolam pri izvajanju programov šole v naravi, ki oblikujejo in spodbujajo zdrav način življenja in odgovoren odnos do naravnega okolja, vzgajajo za spoštovanje in sodelovanje, za sprejemanje drugačnosti in medsebojno strpnost. 

V CŠOD Rak so prek svoje spletne strani in Facebook strani opozorili na pojav, ki so mu bili priča. V CŠOD je namreč poskrbljeno za prehrano otrok, ki tam bivajo, zato hrane od doma ni zaželeno prinašati. A kot kaže, nekateri tega ne upoštevajo. 

"Spoštovani starši, je res tako težko upoštevati navodilo, da v CŠOD domove ni zaželeno prinašati hrane?" so zapisali ob fotografiji, na kateri so razstavljeni prehranski artikli, ki so jih otroci prinesli s seboj. "Dajete slab zgled in nobene možnosti, da vaši otroci spoznajo, da se da teden preživeti tudi ob zdravi, domači prehrani. Pravilna prehrana je eden najbolj učinkovitih in najcenejših vložkov v zdravje vaših otrok," so zapisali. 

Boljše prehranske navade zmanjšujejo možnost težav

Odraščanje je obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika, zato je zdrava prehrana še posebej pomembna za otroke in mladostnike. Na NIJZ so lani zaznali, da se je ustavilo upadanje uživanja zelenjave pri otrocih, vse več otrok zajtrkuje in uživa manj sladkih pijač. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki v zadnjih letih beleži upad otroške debelosti. 

Strokovnjaki priporočajo pestro mešano prehrano, ki naj vsebuje veliko sadja in zelenjave, veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, različne vire beljakovin, zmerno količino maščob, dovolj tekočine in zmerno količino soli. Zelo pomembno je tudi, da se ne spuščajo obroki in da se skrbi za primerno telesno dejavnost. 

prehranska piramida | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • spela77 17:49 18.oktober 2018.

    kolk ropotanja za brez zveze.Pa kaj ce so vzeli s seboj kaksen posladek.A bo konec sveta al kaj.Ker neumen komentar.

  • bebo2 21:54 15.oktober 2018.

    Grozno kakšno svinjarijo kupujejo otrokom. Srhljivo! Pa same poceni in najbolj zanič stvari iz diskontov.

  • kapibara 14:49 15.oktober 2018.

    Ko smo hodili na orožne vaje, so nam tudi ruzake in čutare pregledovali.. so pa pozabili pogledati za hlačni pas, kamor ta ploščata lepo leže....