Slovenija
3584 ogledov

Okrepil se je blok nasprotnikov vlade

nova vlada RS Saša Despot
Skoraj vse parlamentarne stranke v aprilu beležijo nižjo podporo, vlada Janeza Janša pa ohranja skoraj nespremenjeno podporo.

Delež tistih, ki podpirajo vlado Janeza Janše, je aprila skoraj nespremenjen pri 45,6 odstotka, z marčnih 34,4 odstotka na aprilskih 41,4 odstotka pa se je je povečal delež tistih, ki ji nasprotujejo, kažejo podatki javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV izvedla družba Mediana in je objavljena na portalu 24ur. 

Podpora vladajoči SDS je sicer malenkost padla, z okroglih 20 odstotkov v marcu na 19,3 odstotka v aprilu. A nižjo podporo v aprilu beležijo skorajda vse parlamentarne stranke, z izjemo koalicijske DeSUS, ki je v primerjavi z marcem svojo podporo med volivci podvojila z 2,5 na 5,2 odstotka, in opozicijske SAB, katere podpora se je okrepila z 0,9 na 3,1 odstotka

Na drugem mestu med strankami vztraja LMŠ, ki pa ji je podpora padla še za 2,1 odstotne točke na 11,1 odstotka, sledita Levica s 7,8-odstotno podporo (marca je bila pri 8,8 odstotka) in SD s 6,8-odstotno podporo (marca je bila pri 7,3 odstotka).

Koalicijsko NSi podpirajo štirje odstotki volivcev, potem ko jo je marca 3,8 odstotka vprašanih. Prav tako koalicijska SMC, katere predsednik Zdravko Počivalšek se je znašel pod pritiskom javnosti zaradi domnevnega vmešavanja v posel za dobavo zaščitne opreme, zoper njega pa so v LMŠ napovedali tudi interpelacijo, medtem vztraja na dnu lestvice z manj kot enim odstotkom podpore. Pred njo so se znašle na primer tudi stranke Dobra država, Zeleni Sloveniji in SLS.

Podpora opozicijski SNS je medtem rahlo zdrsnila. Po 3,6 odstotka marca je aprila pri 2,8 odstotka. Za njo je že Piratska stranka, ki se ji je podpora okrepila z 1,1 na 1,7 odstotka.

Vsak peti vprašani oz. 20,2 odstotka anketiranih medtem ne ve, katero stranko bi volil, če bi bile volitve to nedeljo. Še 10,9 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke.

Za Pahorjem Pivčeva in Gantar

Na lestvici najbolj priljubljenih slovenskih politikov na vrhu vztraja predsednik republike Borut Pahor, na drugem mestu pa se je znašla kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je s tem prehitela svojega strankarskega kolega, ministra za zdravje Tomaža Gantarja, evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, evropsko poslanko Tanjo Fajon, premierja Janeza Janšo ter njegove predhodnika Marjana Šarca, ki mu je podpora nekoliko padla.

Šarcu sledita evropska poslanka Ljudmila Novak in prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, deseterico pa zaključuje zunanji minister Anže Logar. Sledi mu infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, na lestvici pa se je znašel tudi notranji minister Aleš Hojs, ki zaseda 15. mesto.

Na 16. in 18. mestu pa sta predsednik DZ Igor Zorčič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot ugotavljajo na POP TV, SMC v času zapletov z nabavami zaščitne opreme tako očitno pobira večji del nezadovoljstva s trenutno oblastjo.

Anketo je Mediana izvedla na vzorcu 741 vprašanih, na POP TV pa opozarjajo, da je bila izpeljana še pred četrtkovimi razkritji in pričevanji na oddaji Tarča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mercedesb 21:06 26.april 2020.

    Kriminalna zdruzba,za na Goli otok!