Slovenija
15 ogledov

Okrepitev za ljubljansko urgenco

<ljubljana>08.01.09, SNMP, splosna nujna medicina, urgenca, cakanje, cakal Nik Rovan
Na ljubljanski kirurški urgenci bodo z začetkom prihodnjega tedna dobili kadrovsko okrepitev. Ministrica mora varuhu človekovih pravic poročati v osmih dneh.

Najhujšo krizo bodo v urgentnem kirurškem bloku rešili v ponedeljek, ko se jim bosta pridružila dva zdravnika po podjemni pogodbi. Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matej Cimerman je deja, da je v urgentnem kirurškem bloku velik problem organizacija oskrbe poškodovanih. "V sistemu, ki ga imamo, oskrbimo vse od praske do najhujših poškodb," je pojasnil.

Vodja travmatološke urgence Anže Kristan je zagotovil, da najtežje poškodbe še oskrbijo skladno s standardi, ki so si jih zadali. Pri lažjih poškodbah pa so čakalne vrte že daljše od tistih, ki bi si jih želeli.

Na današnji tiskovni konferenci so poudarili tudi nujnost izgradnje nove urgence v Ljubljani. Sedanja urgenca je premajhna za število bolnikov, ki jih morajo oskrbeti. "Stanje je nevzdržno," je dejal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko.

Odgovarjati morata varuhu

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza in v. d. generalnega direktorja UKC Simon Vrhunec morata v osmih dneh varuhu človekovih pravic poročati o svojih aktivnostih za sanacijo razmer na kirurški urgenci.

"Varuh nima razlogov, da ne bi verjel izjavam posameznikov, ki čakajo na zdravstveno oskrbo, nato pa še na potrebno dokumentacijo tudi več kot šest ur po sprejemu. Da so razmere zares zaskrbljujoče, je razvidno tudi iz javno objavljene peticije zaposlenih, ki opozarjajo na nevzdržne razmere, ki že ogrožajo varnost in življenje pacientov," so zapisali.

Pri varuhu poudarjajo, da je za razrešitev takšne situacije odgovorno vodstvo javnega zavoda, zato poziva vodstvo UKC in minstrstvo za zdravje, da skupaj poiščeta pravne podlage za dodatno zaposlitev nujno potrebnega osebja ter zagotovita ustrezna sredstva za normalo delo zaposlenih.

Komentarjev 3
  • dd 10:14 22.marec 2014.

    Kot vedno zdravstvo rešuje problem tam, kjer ga ni.Zakaj le graditi nove zgradbe, če lahko tu in sedaj zaposli več UČINKOVITIH zdravnikov in je tako problem odpravljen.

  • ac-dc 21:25 21.marec 2014.

    Rešitev je pred vrati. Pahor se že preoblači v zdravniško haljo. Cel vikend bo pomagal pri operacijah.

  • maresem 20:20 21.marec 2014.

    Pa ne, da se bodo odgovorni mrliči prebudili?!