Slovenija
8 ogledov

Okreval naj bi kar v Afganistanu

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Slovenski vojak, ki je bil v sredo pri opravljanju nalog na misiji v Afganistanu ranjen, se dobro počuti in zaenkrat je videti, da bo morda lahko okreval kar v Afganistanu in se mu ne bo treba vračati v Slovenijo.

Kot so v sredo sporočili iz Slovenske vojske, je bil vojak ranjen, medtem ko so pripadniki slovenskega kontingenta opravljali redno nalogo mentoriranja afganistanskih sil.

Glede samega incidenta - kdaj in kje točno je do njega prišlo ter kdo so bili napadalci in kdo točno je bil ranjen - v vojski tudi danes ne želijo govoriti. So pa zatrdili, da se vojak, ki je bil že v sredo zvečer odpuščen iz bolnišnice in se je vrnil v prostore slovenskega kontingenta, dobro počuti.

Končna odločitev še ni bila sprejeta

Potem ko je slovenski vojaški zdravnik danes po telefonu govoril z zdravnikom in drugimi v Afganistanu, je zaenkrat videti, da bo lahko vojak okreval kar v Afganistanu. To so sicer šele prve neuradne informacije, končna odločitev še ni bila sprejeta, je opozoril predstavnik Slovenske vojske za odnose z javnostmi Marko Prvinšek.

Pričakujejo hitro okrevanje

Zatrdil je še, da razmere danes ostajajo "popolnoma enake" kot v sredo zvečer, ko so o incidentu na kratko spregovorili tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, minister za obrambo Roman Jakič in tudi premierka Alenka Bratušek.

Jakič je v sredo zatrdil, da je vojak izven smrtne nevarnosti, se dobro počuti in da pričakujejo, da bo hitro okreval. Kot je še pojasnil, ranjeni vojaki običajno, če je rana majhna, ostanejo na območju delovanja in se tam pozdravijo, sicer pa jih s transportom zavezniških sil prepeljejo v ameriško bazo v Nemčiji, od tam pa nato v Slovenijo.

Božič je med drugim dejal, da incident na delo vojakov v Afganistanu ne bo vplival. Tudi Prvinšek je danes povedal, da ostali pripadniki kontingenta že normalno delajo naprej.

V Afganistanu, kjer Slovenska vojska na misiji sodeluje že od leta 2003, je trenutno 20. kontingent, ki je naloge v Afganistanu prevzel konec septembra. Največ slovenskih vojakov je nastanjenih v bazi Arena v Heratu.

Novembra udeleženi v spopadu

Slovenski vojaki so bili novembra udeleženi v strelskem spopadu s talibanskimi uporniki. Šest slovenskih vojakov je tedaj na patrulji spremljalo afganistansko enoto, ki jo urijo. V tem strelskem obračunu ni bil poškodovan noben od slovenskih vojakov.

Slovenija v Afganistanu doslej k sreči še ni zabeležila smrtne žrtve med svojimi pripadniki, ki pa so že bili vpleteni v nekaj incidentov. Konec maja 2011 je bila v napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu lažje ranjena civilna funkcionalna strokovnjakinja Melita Šinkovec, julija 2005 pa je slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki zapeljalo na mine. Eden je imel nato manjše težave s sluhom.

Edina smrtna žrtev med slovenskimi vojaki v mednarodnih operacijah doslej je bila leta 2009 vojakinja, ki je na misiji na Kosovu naredila samomor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.