Slovenija
3124 ogledov

Okrog 30 milijonov premoženjske škode

Novice: To je razlog, da sta Mirko Tuš in soproga priznala krivdo - Mirko Tuš Žurnal24 main
Potrkali na vrata na območju ljubljanske, celjske, kranjske in murskosoboške policijske uprave.

Nacionalni preiskovalni urad preiskujej sum več kot 30-milijonskega oškodovanja celjskega podjetja. Po neuradnih informacijah gre za Engrotuš in prodajo njegovih blagovnih znamk.

Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano.si kriminalisti preiskujejo prenos blagovnih znamk, ki sta jih Mirko in Tanja Tuš leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga dobila novega lastnika, prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu. V posel naj bi bil vpleten tudi 40-odstotni lastnik Celjskih mesnin Danilo Dujović, ki so ga kriminalisti po poročanju portala prav tako obiskali.

Z lastništvom blagovnih znamk bi lahko Tuš novemu lastniku trgovin preprečil uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteval visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavljal različne zahteve. Sume kaznivih dejanj so leta 2017 naznanile SID Banka, Gorenjska banka in NLB, večje upnice skupine Tuš, še poroča portal.

Dokaze iščejo tudi pri drugih

Po poročanju spletnega portala 24ur.com pa so kriminalisti hišno preiskavo opravili tudi pri prvem možu Celjskih mesnin Izidorju Krivcu, ki pa po neuradnih informacijah ni med osumljenci kaznivih dejanj. Hišna preiskava naj bi potekala tudi pri sodnem cenilcu Marjanu Pogačniku, ki tudi naj ne bi imel statusa osumljenca. Pri obeh naj bi iskali dokaze za domnevna kazniva dejanja. STA še čaka odgovore Tuša in Celjskih mesnin glede preiskav.

Hišne preiskave, ki potekajo v zasebnih in poslovnih prostorih, so usmerjene v utemeljevanje suma gospodarskega kaznivega dejanja. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih operativnih aktivnosti sodeluje 56 preiskovalcev in kriminalistov. Nobeni osebi ni odvzeta prostost, so sporočili z generalne policijske uprave.

Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, se po navedbah policije nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, preiskujejo pa preprodajo deležev v več gospodarskih družbah in nevračanje posojil.

Kaznivega dejanja zlorabe položaja, za katero je zagrožena zaporna kazen do osmih let, so osumljene tri fizične osebe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • izy 16:56 02.februar 2021.

    Katero nagrado je dobil od GZS? Zidar, Tuš, Hilda, ....