Slovenija
20 ogledov

Okrogle še kar svetijo

razsvetljava Živa Zakšek
Razsvetljava. Še vedno neracionalna, tako energetsko kot okoljevarstveno.

Novo mesto. Težko je reči, da se je glede racionalizacije javne razsvetljave in svetlobnega onesnaževanja v mestni občini v zadnjih letih kaj spremenilo na bolje, meni Elizabeta Grill, predsednica nadzornega odbora občine. “Če se je, pa je premalo vidno ali pa so premiki samo papirnati in v praksi težko uresničljivi,” dodaja Grillova.

Posebni nadzor

Da je javna razsvetljava v mestni občini ekonomsko in energetsko neučinkovita, nadzorni odbor ugotavlja že v poročilu o zaključnem računu lanskoletnega proračuna, zato nameravajo tej temi do konca leta posvetiti še poseben nadzor.

Mestni svet je sicer spomladi sprejel odlok o urejanju javne razsvetljave, ki pa, kot so nam pojasnili na oddelku za komunalne zadeve, ureja zgolj izvajanje te javne službe, ne pa tudi racionalizacije javne razsvetljave.

Zamenjali jih bodo

“V okviru zagotovljenih proračunskih sredstev ves čas izboljšujemo sistem javne razsvetljave – tako glede varčevanja z energijo kot zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja,” so še povedali na oddelku. Kot so dodali, nameravajo v roku, ki ga predvideva zakonodaja, celoten sistem javne razsvetljave prilagoditi zakonskim zahtevam.

Okrogle svetilke na Šmihelskem mostu, v katere so sicer namestili varčne žarnice, pa bodo, kot so povedali, zamenjali prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.