Slovenija
0 ogledov

Oktobrske plače malenkost višje

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
Plače v Sloveniji so bile oktobra tako v mesečni kot v letni primerjavi višje. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1510,44 evra, kar je 0,2 odstotka več kot septembra, povprečna neto plača pa 979,53 evra oziroma 0,1 odstotka več kot septembra.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bila povprečna mesečna bruto plača za oktober najvišja v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (2069,22 evra), najnižja pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (985,83 evra).

Povprečna bruto plača se je na mesečni ravni najbolj zvišala v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 3,1 odstotka) ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (1,7 odstotka), znižala pa v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (-2,1 odstotka) in v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (-1,6 odstotka).

Povprečna bruto plača za oktober se je glede na september najopazneje zvišala v gorenjski in v obalno-kraški statistični regiji (po 1,2 odstotka), najopazneje znižala pa v jugovzhodni Sloveniji (0,9 odstotka) ter v pomurski, spodnjeposavski in goriški statistični regiji (po 0,5 odstotka).

Komentarjev 1
  • Stolp 18:58 15.december 2011.

    Morda ne bi bilo napačno povedati vsaj enega od razlogov: Brezposelnost je prizadela tiste z najmanjšimi plačami in ker so večinoma brez dela ostali ti, je povprečna plača zaposlenih, sedaj ko so ti na cesti seveda višja.Jah, laž, ...prikaži več večja laž, statistika!