Slovenija
151 ogledov

Okužba tudi z mlekom

Cepljenje je priporočljivo za osrednji del Slovenije, Gorenjsko, Štajersko in Ko Žurnal24 main
Da so klopi nevarni, že vemo. Manj znano dejstvo pa je, da se lahko s klopnim meningoencefalitisom okužite tudi z neprekuhanim ali nepasteriziranim mlekom.
"Človek se s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa najpogosteje okuži z ugrizom klopa, možna pa je tudi okužba z zaužitjem okuženega neprekuhanega ali nepasteriziranega mleka," so opozorili na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Kravje, ovčje in kozje mleko torej obvezno prekuhavajte, saj to po podatkih IVZ prepreči prenos bolezni.

Znaki podobni gripi

Znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo od sedem do 14 dni po okužbi. "Pri človeku se lahko pojavijo utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, pozneje pa lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko pa tudi nezavest in smrt," opozarjajo na Centru za nalezljive bolezni (CNB) na IVZ.

Če se veliko gibljete v naravi, se boste proti klopnemu meningoencefalitisu najbolj zaščitili s cepljenjem. © Iztok Golob

 
Priporočljivo cepljenje
"Zdravljenje bolezni je simptomatsko, običajno pa traja od nekaj dni do več tednov," je dejal Strle in dodal, da v Srednji Evropi za to boleznijo umre približno en odstotek bolnikov, pri petih odstotkih pa običajno ostanejo ohromitve. Na CNB zato priporočajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu vsem, ki so starejši od enega leta in se gibljejo ali živijo na območju, kjer je ta bolezen endemična. Takšna območja v Sloveniji so predvsem v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem, Štajerskem in Koroškem.

Okužba po 24 urah

"Klopi so predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, travi in celo na vrtu," sporočajo z IVZ. Prav zato se na sprehodih in izletih v naravo zaščitite s svetlimi oblačili, da boste klopa lažje opazili, oblačila pa naj pokrijejo čim več kože. Po vrnitvi iz narave preglejte telo, se oprhajte, umijte glavo in operite oblačila. "Če na telesu opazite klopa, ga čim prej odstranite, saj je večja verjetnost okužbe večinoma šele po 24 urah," dodajajo na IVZ.

 

BABICA SVETUJE:
Naravno proti klopom

V 250 ml destilirane vode kani 15 kapljic cedrovega, evkaliptovega in citronskega olja ter olja poprove mete. Mešanico pred vsako uporabo dobro pretresi. Ščitila te bo tako pred klopi kot tudi pred komarji. Dober odganjalec klopov pa je tudi neemovo olje.

Prvi znak: neboleča rdečina
"Najpogostejša bolezen, ki jo prinašajo klopi, je lymska borelioza," so povedali na CNB. V letu 2006 je bilo v Sloveniji prijavljenih 4.461 primerov te bolezni, najvišja prijavna incidenčna stopnja pa je bila v kranjski regiji. "Borelioza lyme se običajno začne s spremembami na koži, kjer na mestu vboda klopa po treh do 32 dneh nastane neboleča rdečina, ki v sredini zbledi," so dejali na CNB. V drugem in tretjem obdobju bolezni, ki se lahko pojavi tudi več mesecev ali let po okužbi, pa se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov. "Uspešno jo lahko zdravimo z antibiotiki, zdravljenje pa je najbolj preprosto in najučinkovitejše zgodaj v poteku bolezni," je povedal predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle .

ZAŠČITA PRED KLOPI

Klopu nadležna frekvenca
Pred klopi se lahko zaščitite z elektronskim odganjalcem klopov. Nosite ga za pasom ali v žepu, klope pa bo odganjal z oddajanjem visoke frekvence zvoka, ki je človek ne sliši, je pa zelo moteča za klope. Cena odganjalca je 16,38 evra, ena 1,5-voltna baterija AAA pa omogoča delovanje odganjalca tri mesece.

Čim manjša uporaba

V boju proti klopu so najpopularnejša pršila, ki jih popršimo po obleki ali koži. "Toda ne pretiravajte z debelimi nanosi zaščitnega sredstva, pogostost nanašanja pa naj bo v skladu z navodili pri posameznem izdelku," opozarjajo v lekarni. Izdelkov ne nanašajte okrog ust in oči, za uporabo pri otrocih pa vsebino najprej nanesite na svoje roke in jo šele nato razmažite po otroški koži. Na Uradu RS za kemikalije svetujejo, naj uporabo tovrstnih izdelkov omejimo na najmanjšo možno mero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.