Slovenija
8395 ogledov

Okužen minister slovenske vlade

vlada seja Kabinet predsednika vlade
Okužena zunanji minister in poslanka DZ.

Zunanji minister Anže Logar je bil na današnjem rutinskem testu za novi koronavirus pozitiven. Za zdaj ne kaže simptomov covida-19, a v skladu s priporočili NIJZ bodo minister in njegovi ožji sodelavci, ki so bili z njim v stiku, od danes naprej v desetdnevni samoizolaciji, so sporočili z zunanjega ministrstva. 

Na vprašanje Žurnal24, ali je bil zunanji minister prisoten na včerajšnji seji vlade na Brdu pri Kranju, kjer so odločali o novih, strožjih ukrepih za zajezitev nove koronavirusne bolezni in, ali je znano, kje se je okužil, so nam na ministrstvu odgovorili, da Anžeta Logarja zaradi službene odsotnosti na zadnji seji vlade ni bilo. "Vse osebe, s katerimi je bil v tveganem stiku, so ali bodo o ministrovi okužbi obveščene. Kar zadeva izvor okužbe, ne vemo, kje in kako se je minister okužil kljub spoštovanju priporočil NIJZ," nam je odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi na MZZ Nataša Kos.

Minister Logar je bil sicer v četrtek v Litvi , kjer je končal turnejo po baltskih državah, ki jo je v torek začel v Estoniji in nadaljeval v Latviji.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V zadnjem času je bilo sicer na testih za novi koronavirus pozitivnih več zunanjih ministrov iz držav članic EU. Da sta okužena, sta tako v soboto sporočila že belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmes in vodja avstrijske diplomacije Alexander Schallenberg. Schallenbergova tiskovna predstavnica je izrazila sum, da bi se lahko okužil na zasedanju zunanjih ministrov EU 12. oktobra v Luksemburgu, češ da tveganje predstavlja že samo veliko število ljudi, ki se zbere ob tovrstni priložnosti. Tega zasedanja se je sicer udeležil tudi Logar.

V DZ seja poteka normalno

Poslanka NSi Tadeja Šuštar je na svojem Facebook profilu danes potrdila, da je v četrtek prejela pozitiven izid testa na novi koronavirus. V DZ sicer danes seja poteka normalno.

Poslanka je test preventivno opravila samoplačniško in zaradi opozorila mobilne aplikacije, je pojasnila. Pozvala je tudi k spoštovanju ukrepov za zajezitev okužb in namestitvi aplikacije #OstaniZdrav.

V poslanski skupini NSi so za STA pojasnili, da ostali poslanci niso v karanteni. Tudi v času stika s Šuštarjevo so strogo upoštevali predpisane zaščitne ukrepe, med drugim so nosili maske in držali medsebojno razdaljo.

Preventivno testiranje na novi koronavirus je opravil tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki pa je negativen, so za STA potrdili v njegovem kabinetu.

Kljub okužbi v poslanskih vrstah seja DZ tudi danes poteka normalno, za zdaj tudi ni predloga, da bi bilo drugače prihodnji teden, ko se bo med drugim nadaljevalo oktobrsko plenarno zasedanje, so v DZ povedali za STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jurij2 08:42 24.oktober 2020.

    Neve alu nova povedati kje se je okuzil mogoce na zakuski ali neprimerni zabavi brez mask

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 19:42 23.oktober 2020.

    A se mal med sabo žgejo brez mask,no vidte kako je prov,da se maske nosjo v vseh situacijah?Me zanima kje se okužu glavni tajnik SMC-ja Rebolj?A ga je Kozjansk Runkl okužu??

  • Avatar robinhud
    robinhud 19:35 23.oktober 2020.

    Kdor drugemo jamo koplje, sam vanjo pade.