Slovenija
84 ogledov

Okužena je noseča

Ošpice EPA
Če bi bila precepljenost večja, bi bilo takih primerov manj.

"Medicinska sestra, ki se je okužila z ošpicami, je bila noseča in je dobila dva odmerka cepiva, kar pomeni, da je bila njena zaščita 99 odstotna," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Rajko Kenda, direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana. Eno cepivo zagotavlja približno 95, dva odmerka pa 99 odstotno zaščito. Kot je dodal, deklica, ki je okužila medicinsko sestro ni bila cepljena, ker je njen zdravnik primerno ocenil, da za cepljenje ni primerna. "Pomembno je, da je preostala populacija precepljena, da ščiti tudi take, ki se ne smejo cepiti," je poudaril Kenda in dodal, da bi do takih primerov prihajalo v bistveno manjšem obsegu, če bi bila precepljenost večja. Žal narašča število ljudi, ki so proti cepljenju, saj verjamejo, da so cepiva škodljiva.

Precepljenost se manjša, predvsem v mestih

Ker so ošpice zelo nalezljive, je za zaščito potrebna vsaj 95 odstotna precepljenost populacije. "Manj od tega ne predstavlja dobre zaščite splošne populacije in tistih, ki jih ne moremo cepiti - takih otrok je okoli dva odstotka," je povedala Alenka Kraigher iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.. Precepljenost upada, ne le v Sloveniji, podoben proces doživljajo tudi druge zahodne države. "Delež precepljenih pri nas je okoli 95-odstoten, a se že nakazuje, da v večjih mestih ni tako," poudarja Kraigherjeva."Upamo, da se ta delež ne bo še nadalje zmanjševal, ker potem ne bodo v nevarnosti samo tisti, ki jih ne moremo cepit, ampak celotna populacija."

Širijo se po zraku

Ošpice so, kot pojasnjuje, zelo nalezljive zato, ker se širijo po zraku. "Ni problem površina, problem je zrak, saj virus ostane v prostoru, ki ni prezračen do dve uri." Pomembno je tudi, da je čas od okužbe do izbruha bolezni pri ošpicah relativno dolg. Poleg tega lahko oseba, ki je bila cepljena, bolezen preboleva na milejši način, lahko se je sploh ne zaveda, a jo kljub temu prenaša.

Na vprašanje, zakaj je medicinska sestra zbolela, kljub temu, da je bila pred približno 30 leti dvakrat cepljena, pristojni odgovarjajo, da je eden od možnih razlogov na strani cepljene osebe, ki ni bila sposobna razviti dobre imunosti, možno pa je tudi, da ni dobila naravne stimulacije, ki bi njeno imunost osvežila, saj virus več kot deset let pri nas ni krožil.

Neposredne nevarnosti za plod praviloma ni. "Ni neposredne povezave z deformacijo ploda, lahko pa okužba pomeni prezgodnji porod, splav ali nizko porodno težo," je pojasnil Kenda.

Iskanje morebitnih okuženih

Pediatrična klinika je po tem, ko je medicinska sestra zbolela, sprožila okrepljeno iskanje staršev in otrok, ki so bili od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, na pregledih v sprejemni ambulanti P1 pediatrične klinike in so bili morebiti v stiku z obolelo osebo.

Komentarjev 4
  • Ferluci 07:52 10.marec 2015.

    To je pa tisto, ko verjameš raznim čarovnikom in mazačem. Poizkusi si plešo namazat s kurjim drekom. Raziskave kažejo, da to drži.

  • gabruza 22:42 09.marec 2015.

    nisi normalno preživel. skisali so se ti možgani.

  • 4krogci 19:05 09.marec 2015.

    z drugimi besedami škoda dnarja za se cepit k si tko na istem!