Slovenija
40 ogledov

"Okuženo vodo pije 40 tisoč ljudi"

 “Pripravil bi si zalogo,” pravi naš bralec, jezen, ker ga o izpadu vode ni nihč Žurnal24 main
V Sloveniji vsak dan 40 tisoč ljudi pije okuženo vodo. Za okužbo dovolj že en kozarec.

"Ko nadziramo pitno vodo, nas zanima v splošni javnozdravstveni praksi, ali so v vodi fekalije. Če so v vodi fekalije, to pomeni, da se lahko z vodo prenašajo različne okužbe," nam je povedal Aleš Petrovič z inštituta za varovanje zdravja.

Problem z okužbami pitne vode je širše narave. Za posledicami okužbe je domnevno umrl tudi otrok iz Loške doline.

V vodi po besedah Petroviča ne sme biti nobenih fekalij. "Če pride do kakšnega takšnega dogodka, je treba podrobno pregledati zajetje." Vendar se moramo pri pregledovanju vzorcev, kot pravi Petrovič, zavedati, da je lahko vzorec le rezultat trenutka, kar med drugim pomeni tudi, da ni nujno, da je v vsakem kozarcu tudi E.coli.

Težava manjši vodovodi

Težave s kontaminirano vodo se pojavljajo predvsem na območju manjši vodovodov, nad katerimi so pašniki, njive in podobno. "Lož in Slovenija potrebujeta vodo, ki bo očiščena fekalij. V Sloveniji je med 30 in 40 tisoč ljudi, ki bi morali vodo ves čas prekuhavati." Zato je po mnenju Petroviča v Sloveniji treba "na podlagi zdrave pameti, lokalnega ogleda in zgodovine oceniti, ali ima voda možnost fekalnega onesnaževanja ali ga nima".

Za okužbo dovolj en kozarec

Okužimo se namreč lahko že z enim samim kozarcem vode. V takšnih primerih, kjer sumimo ali vemo, da bi voda lahko bila okužena s fekalijami, moramo vodo nujno prekuhavati vsaj tri minute. "Če se voda prekuhava tri minute, je varna. To je edini način, da uničimo vse v vodi. Res pa je, da je vsak primer specifičen."

Bolj dovzetni otroci

Veliko dovzetnejši za okužbe so otroci in starejši oziroma ljudje s kroničnimi boleznimi. Se pa okužba ne more prenašati z doječe matere na otroka. "Okužba se ne more prenašati prek doječe matere. Lahko pa se prenaša prek nege otroka, če mama živi v krajih, kjer je E.coli prisotna. Mogoče je, da dudo opere v okuženi vodi," je še povedal Petrovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.