Slovenija
15 ogledov

Okužil se je z računalniškim virusom

Vsadki v ljudeh bodo v prihodnosti verjetno nekaj vsakdanjega. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Mark Gasson z univerze v Readingu trdi, da je prvi človek na svetu, ki se je okužil z računalniškim virusom.

Gasson je z računalniškim virusom najprej okužil čip, ki si ga je nato vstavil v roko, piše BBC. V poskusih je nato dokazal, da je virus možno prenesti na zunanje računalniške sisteme. Če bi se drugi vstavljeni čipi priključili na sistem, bi se prav tako okužili, pravi Gasson.

Naprava, ki mu omogoča, da se mirno sprehodi mimo varnostnih senzorjev in aktivira svoj telefon, je le bolj napredna različica identifikacijskih čipov, ki jih vstavljajo v pse.

Pri tem priznava, da gre zgolj za test, ki potrjuje princip, a meni, da ima pomembne posledice za prihodnost, ko bodo medicinski pripomočki, kot na primer srčni spodbujevalniki, postali bolj zapleteni, s čimer se bo povečalo tudi tveganje, da se "okužijo“ z vsadki drugih ljudi.

V ZDA so vsadki že precej skomercializirani in služijo kot neke vrste zdravstvena kartica. Problem pa se po mnenju profesorja Rafaela Capurra s Steinbeis-Transfer inštituta za informacijsko etiko lahko pojavi, če nekdo prek spleta dobi dostop do vsadka.

Kljub temu pa Gasson verjame, da bo obstajalo povpraševanje po tovrstnih vsadkih, če bodo ljudje z njimi lahko povečali svoj inteligenčni kvocient ali spominske zmožnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.