Slovenija
25 ogledov

Olaf na štiri oči s Thalerjem

Thaler je odločen oprati debel madež, ki mu ga je prizadejala afera s podkupovan Žurnal24 main
Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf želi govoriti z Zoranom Thalerjem.

Iz Olafa so sporočili, da želijo govoriti z vsemi vpletenimi, a podrobnosti niso želeli razkriti. Povedali so le, da je pogovor predvsem v interesu vpletenih poslancev in da zbirajo vse dokaze za in proti njihovi vpletenosti v korupcijo. Tako naj bi si želeli govoriti tudi z zdaj že bivšim slovenskim evroposlancem Zoranom Thalerjem.

 

Gre za korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci – Slovenec Zoran Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, ki sta že odstopila, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Za začetek "administrativna" preiskava
Evropski parlament je v sredo uradu le dovolil "administrativno" preiskavo afere, ki pa ne vključuje dostopa do pisarn vpletenih poslancev, kar je urad zahteval od samega začetka preiskave.

Vprašanje dostopa do pisarn naj bi tako reševali v okviru "praktičnega" sodelovanja s pristojnimi nacionalnimi organi in EP. Poudarili so, da še vedno želijo v pisarne, a da to ni več predmet "spora" s parlamentom.

Prav tako na njihovo preiskavo ne vpliva vprašanje poslanske imunitete, saj naj bi to vplivalo le na kazensko preiskavo. V uradu so poudarili, da je njihov namen preiskati, kaj se je res zgodilo, in ugotoviti, ali so evropski poslanci res vpleteni v korupcijo, česar jih obtožuje Sunday Times. Če bodo na koncu ugotovili, da so, bodo pristojnim organom svetovali nadaljnjo preiskavo.

Olaf je že vzpostavil stik z belgijskimi organi, sedaj pa preverjajo, ali so omenjene dejavnosti potekale tudi v Strasbourgu, kar bi zahtevalo tudi sodelovanje s francoskimi organi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.