Slovenija
34 ogledov

Olajšava prvič in nikoli več

hiša, gradnja Nik Rovan
Nova podjetja. Do znižanih prispevkov upravičeni le novi samostojni podjetniki, in še to le prvič.

“Besna sem, ko slišim, da bodo neke olajšave za nova podjetja,” pravi naša bralka, ki so jo izigrali prav z ustanavljanjem novih podjetij. Podjetje Varkos Selinšek je njenemu podjetju je ostalo dolžno, zato je proti njemu vložila izvršbo in tožbo. Lastniki so potem ustanovili novo podjetje, ki je bilo pravni naslednik Varkosa. To je terjatve priznalo, plačalo pa ne. Še preden je bila tožba pravnomočna, pa so isti lastniki ustanovili še eno novo podjetje, ki s prejšnjima (v stečaju in z blokiranimi računi) uradno nima nič, dela pa na istem naslovu in z istimi stroji. Bralki, ki se lahko za dolg obriše pod nosom, se zdi nemoralno, da bi zdaj s tem novim podjetjem lahko koristili še olajšave.

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da bodo do olajšav pri plačilu prispevkov od 1. julija po novem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) upravičeni le novi samostojni podjetniki, in še to le tisti, ki se bodo po 1. juliju prvič vpisali v poslovni ali drug register. Prvo leto bodo plačevali le polovico prispevkov, drugo leto pa bodo oproščeni 30 odstotkov prispevkov.

Olajšave za vsa podjetja

Za novoustanovljena podjetja novih olajšav julija ne bo. Se pa uveljavijo olajšave za zaposlovanje starejših in mlajših delavcev ter mladih mamic.

Za mlajše od 26 let in matere, ki skrbijo za otroke do treh let, ki se bodo prvič zaposlili za nedoločen čas in pri istem delodajalcu ostali vsaj dve leti, bo lahko delodajalec uveljavil vračilo 50 odstotkov plačanih prispevkov za prvo leto in 30 odstotkov za drugo leto. Za zaposlene, starejše od 60 let, bo delodajalec plačeval le 70 odstotkov prispevkov delodajalca, za tiste, ki bodo izpolnjevali pogoje za predčasno upokojitev, pa bo oprostitev polovična.

Komentarjev 4
  • dragec 10:24 19.maj 2013.

    vse gre v p.m. gremo na te jebene volitve in te 20 letne bluzatorje odstranimo - za vedno

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:15 19.maj 2013.

    V kočevju stoji čisto nova tovarna mostovna in je naprodaj ,nobeden niti ne povoha ,a ne bi država vzela stvar v roke ,da jo v najem brez da kaj vzame za sebe in seveda s tem zaposli najmanj 500 ljudi ...prikaži veči in to bi bil dober recesijski ukrep da se začne kaj premikati stvar v gospodarstvu ,ne pa davke višat itd

  • privat 22:24 18.maj 2013.

    to tudi politiki hočejo...da vse pade na dno...da ljudje stradajo...da umirajo!! Kaj tebi ni še vedno jasno??