Slovenija
62 ogledov

Olajšave za tiste z okolju bolj prijaznimi motorji

tovornjak Žurnal24 main
Poslanci so na današnji izredni seji državnega zbora (DZ) soglasno potrdili noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodnini. Noveli se nanašata na davčne olajšave za tovorna vozila z okolju bolj prijaznimi motorji, ki jih lahko davčni zavezanci izkoristijo pri obračunu davčne obveznosti za leto 2011.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, vlada z novelama podaljšuje prehodno obdobje za uveljavljanje olajšave za nakup okolju bolj prijaznih vozil, tako da se bo lahko za leta 2011, 2012 in 2013 uveljavljalo olajšavo za investiranje v tovorna motorna vozila z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO V in za avtobuse z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO IV.

Po Kruščevih besedah namreč zaradi upočasnjenega razvoja ekoloških motornih vozil lani na trgu še vedno ni bilo mogoče kupiti tovornega vozila z motorjem, ki bi ustrezal najmanj emisijskim zahtevam EURO VI, kar je zdaj pogoj za uveljavljanje olajšave za investiranje. Kot je dodal, enako dinamiko na tem trgu pričakujejo tudi v prihodnje.

Predsednik odbora DZ za finance in monetarno politiko Andrej Šircelj je v predstavitvi poročila odbora, ki je noveli obravnaval, poudaril, da gre za dvojček, ki se nanaša na isto olajšavo. Pri tem ena novela ureja olajšavo za pravne osebe, druga pa za samostojne podjetnike. Ob tem je Šircelj spomnil tudi na pomislek parlamentarne zakonodajno-pravne službe, da noveli omogočata uveljavljanje znižane davčne osnove tudi za lansko leto in da iz obrazložitve vlade niso razvidni ustavno zahtevani pogoji za urejanje razmerij za nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.