Slovenija
12 ogledov

Olimpijada, na kateri zmaga ne šteje

1/15
Žurnal24 main
Tek olimpijskega ognja pred začetkom Evropskih iger specialne olimpiade. Jutri k nam pripotuje olimpijski ogenj, ki ga bo v okviru družabne prireditve v Tivoliju prižgal gimnastičar Mitja Petkovšek.

Pod okriljem Specialne olimpiade Slovenije bomo letos prvič v tako velikem obsegu gostili olimpijski ogenj. Ta bo k nam pripotoval 11 dni pred začetkom Evropskih iger specialne olimpiade, kjer bo sodelovalo tudi 13 naših športnikov in športnic.

Fotografije športnega udejstvovanja oseb s posebnimi potrebami si lahko ogledate v galeriji.

Ogenj so tradicionalno prižgali v Grčiji. Iz Tivolija bo pot nadaljeval v Rusijo, Veliko Britanijo, na Portugalsko, v Francijo, Luksemburg, Belgijo in končno na Poljsko.

Pričakujejo okoli tisoč udeležencev
Na Tek olimpijskega ognja je prijavljenih kar 670 udeležencev iz 27 programov, "pridružili pa se nam bodo še starši, policisti, vrhunski športniki, prostovoljci ter učenci in dijaki ljubljanskih osnovnih in srednjih šol. Skupno računamo, da se bo v Tivoliju zbralo okoli tisoč sodelujočih," so sporočili organizatorji.

"Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu." Slogan udeležencev Specialne olimpijade

Med potovanjem olimpijskega ognja do magistrata in nazaj bo v Tivoliju potekal drugi del kulturno-zabavnega festivala. Olimpijsko plamenico bo poleg nosilcev specialnih olimpijcev spremljala manjša skupina slovenskih policistov in vrhunskih športnikov.

A kljub udeležbi vrhunskih športnikov je pri jutrišnjem dogodku in sami olimpijadi poudarek na sodelovanju. Specialna olimpijada je dogodek, kjer zmaga nikakor ni postavljena v ospredje. Važno je sodelovati – zmagovalci pa so praktično vsi udeleženci; v takem duhu učitelji in drugi tudi vzgajajo svoje varovance.

Program dogajanja na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju:
13.00 – Tek SOS 1-5 KM (sodelovanje tekačev SOS ter lj. srednjih in osnovnih šol)
14.00 – kulturni program z glasbenimi in plesnimi nastopi lokalnih programov SOS
15.00 – tek olimpijske bakle skozi središče mesta (Prešernov trg)
15.45 – prihod olimpijske bakle v Tivoli
15.45 – kulturno-zabavna prireditev pod Tivolskim gradom
17.00 – zabava s popularno slovensko pevko

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.