Slovenija
32 ogledov

Oljčno olje bo še naprej v vrčih

oljčno olje olivno olje Shutterstock
"Ni novih pravil za oljčno olje v restavracijah," je Evropska komisija zapisala na Twiterju. Tako gostincem ne bo treba vrčkov zamenjati za zapečatene steklenice.

Restavracijam v državah EU se je obetalo, da oljčno olje na mizah ne bo več smelo stati v odprtih steklenicah ali posodah. Evropska komisija namreč v predlogu, ki je namenjen zaščiti potrošnikov, določa, da bo moralo biti to olje na mizah v "posebej zaprtih posodah, ki se jih ne bo dalo več napolniti". S tem so sicer želeli zagotoviti kakovost in avtentičnost oljčnega olja, ter izboljšati higieno.

Pobudo podprlo 15 držav

Evropska komisija je že pred odločanjem zatrdila, da jo je več držav članic unije prosilo, naj razreši to zadevo z odprtimi steklenicami, ni pa razkrila, za katere države je šlo.

 

Pobudo je podprlo 15 držav članic - Slovenija, Italija, Španija, Grčija, Portugalska, Francija, Irska, Ciper, Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Češka, Romunija in Malta. Proti so Nemčija, Danska, Nizozemska, Bolgarija, Estonija, Luksemburg, Avstrija, Finska in Švedska. Vzdržane pa so Velika Britanija, Madžarska in Belgija. V Italiji in Portugalskem ta prepoved sicer že velja.

 

 

Komentarjev 1
  • Stolp 15:31 23.maj 2013.

    A ta absurd poimenovanja 'oljčno' olje namesto 'olivno' še vedno obstaja. Ker naši jezikoslovci ne ločijo plodu od drevesa.