Slovenija
26 ogledov

Oljkarji se bojijo okuženih sadik iz Italije

Slovenija 14.10.2007, debeli rtic, oljke, foto: Barbara Milavec Barbara Milavec
Nevarnost. Pri sosedih se je pojaavila bakterija, nevarna oljkam in trtam; na ravni EU pripravljajo ukrepe za omejitev širjenja.

"Ker kar 95 odstotkov vseh sadik oljk tako zasebniki kot podjetja kupijo v Italiji, je čim širšo javnost nujno opozoriti na nevarnost. Pri sosedih se je namreč oktobra v treh krajih – za zdaj še na jugu Italije – pojavila bakterija, ki na rastlinah povzroča takšno bolezen, kot če bi človek zbolel za arteriosklerozo in bi ga nato zadela kap," opozarja Danilo Markočič, predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre.

Požgali osem hektarjev

Ker se bakterija hitro širi, veljajo na okuženih območjih zelo strogi ukrepi: v kilometrskem krogu od odkritja obolele rastline vsa drevesa posekajo in zažgejo, v krogu dveh kilometrov pa veljajo ukrepi strogega nadzora oziroma karantene. V Italiji so morali požgati in uničiti že osem tisoč hektarjev oljčnih nasadov.

"Na okuženem območju v Apuliji so povzročitelja ene od najhujših bolezni lesnatih rastlin našli tudi na oleandrih in mandljevcih, njeni sevi pa lahko ogrozijo tudi vinsko trto in agrume," dodaja prvi oljkar Slovenske Istre. Kako je bakterija Xylella fastidiosa iz Amerike prišla na evropska tla, še niso ugotovili.

Liter olja na prebivalca

"V Sloveniji pridelamo okoli 800 tisoč ton oljčnega olja, še približno enkrat toliko ga uvozimo. Pridelavo bi lahko povečali še za polovico, obstoječe nasade pa je treba varovati," poudarja Markočič. V Sloveniji na leto porabimo približno liter oljčnega olja na prebivalca, v sredozemskih državah pa do 20-krat več.

Komentarjev 3
  • Celestina 09:44 14.januar 2014.

    Tole načrtno promoviranje novega "neodvisnega" županskega kandidata Brede Pećan in Simonovića v družbenih temah je naravnost odvratno. Da ne govorimo 1.600.000 ton! olja, ki ga proizvedemo in uvozimo vsako leto. Mogoče bi še napisali, da je Markočiča na zemljo izstrelil ...prikaži več naravnost čudež. Samo on bo lahko rešil Izolo in to kot "neodvisnež". Če ne drugo, bo vsaj zaostali Kolenc kmalu izvedel, da ni več kandidat uničevalcev Izole. Se bo spet preizkusil na zavodu. Izolani pa bodo imeli še en uspešen mandat s kućanistično bando na čelu.

  • Villa 08:57 14.januar 2014.

    Mesar Danilo Markočič kandidat SD-ja in Desus-a za župana Izole na letošnjih lokalnih volitvah. Mu že delajo reklamo.

  • Žurnalček 08:34 14.januar 2014.

    800.000 ton , kaj ste ruknjeni al kaj . Ma ker bizgec na uč ne zna matematike. Se pravi nekemu novinarju je to čist normalen podatek .Če bi kaj vedel pa ne ve nič, vsaj kar se oljk tiče ...prikaži več , bi po njegovem moral vsak Slovenc pridelati 300l olja tud vsak dojenček. Ker je potrebno za 250 l olja 150 dreves , po računici netrzajočega novinarja imamo v SLO 480.000.000 oljk . Neb , da na Jelovci rastejo !!!!!!!!!!!!111