Slovenija
37 ogledov

Oljke in vinogradi so najbolj obdavčeni

Oljkarji, ki jih je na Primorskem vse več, pogrešajo več pozornosti države. (Fot Žurnal24 main
Oljkarji. Želijo si enakopravne obravnave z drugimi kmetijskimi kulturami. Pričakujejo pomoč poslancev.

“Moti nas, da se po obstoječem zakonu o dohodnini katastrski dohodek oljčnika pomnoži z 2,5, dohodek vinograda pa z 1,5, za nobeno drugo kulturo pa ni tega mnogokratnika,” je po torkovem srečanju upravnega odbora Zveze društev oljkarjev Slovenije dejal njegov predsednik Elizej Prinčič. “Ne bojujemo se proti obdavčitvi, želimo si le enakopravne obravnave z drugimi kmetijskimi kulturami,” je povedal in dodal, da trenutno čakajo predlog nove zakonodaje in da bodo poskušali sodelovati v razpravi, pričakujejo pa tudi pomoč primorskih poslancev. Pojasnil je, da je oljčno olje najbolj priporočljiva maščoba, zato bi moralo biti državi do tega, da ga državljani zaužijejo čim več.

Vsako leto jih je več
Oljkarstva je na Primorskem, kjer je že okrog 1.700 hektarjev oljčnikov, v zadnjih letih vse več, oljčno olje slovenskih proizvajalcev pa v svetu vse bolj cenijo. Povprečen Slovenec v enem letu zaužije liter oljčnega olja, Primorec okrog 2,5 litra, v Italiji pa je letna poraba prek deset litrov na prebivalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.