Slovenija
35 ogledov

Olupke kar v plastično vrečko

“Na fotografiji se dobro vidi, koliko je nečistoč pred opravljenim postopkom sor Žurnal24 main
Bioodpadki. Pri skupnih zabojnikih bi za kršitve lahko odgovarjali vsi stanovalci.

Po naši oceni je med biološkimi odpadki pet odstotkov nečistoč. Tako opozarja Matjaž Rus iz podjetja Roks recikliranje, ki v kompostarno na leto sprejme 9.990 ton bioloških odpadkov iz skoraj vse Slovenije. “Odnos prebivalstva do doslednega ločevanja bioloških odpadkov je slab. Če v zabojnik odvržemo biološke odpadke v plastični vrečki, smo naredili malo na področju ločevanja,” meni Rus in dodaja, da je predvsem pozimi teh plastičnih vrečk zelo veliko.

Vrečke za bioodpadke
Okolje
. Bioodpadke lahko odvržete v razgradljivih vrečkah iz koruznega škroba ali v pogostoma obstojnejših papirnatih vrečkah za biološke odpadke. Za okolje je najbolj zaželeno, da jih zbirate v smetnjaku ali posodi, ki jo po praznjenju izplaknete.

Kazni tudi 417 evrov
Nepravilno odlaganje bioloških odpadkov opažajo tudi v Novi Gorici: “Večinoma biološke odpadke odlagajo v plastičnih vrečkah, ali pa jih pustijo kar v embalaži poleg zabojnikov.” Namestnik direktorja ljubljanske Snage Valter Nemec pa še vedno opozarja na problem, da veliko ljudi med mešane meče tudi biološke odpadke.

Kazni za nepravilno odlaganje odpadkov za fizične osebe se razlikujejo med občinami. V Ljubljani je kazen 417, v Novi Gorici 200, na Jesenicah pa 300 evrov. “Prekrškarje lahko zlahka ugotovimo v hišah z lastnim zabojnikom, skoraj nemogoče pa jih najdemo v mestu z večstanovanjskimi stavbami,” opozarja novogoriški občinski inšpektor Alojz Ravhekar. Nemec vidi rešitev tudi v takšni spremembi občinskega odloka, kjer bi bili za napačno odvržene odpadke krivi vsi tamkajšnji stanovalci ali upravljalec stavbe.

Zamud ne bodo dovolili
“Trenutno zbiramo bioodpadke skupaj s preostalimi umazanimi odpadki, ki niso primerni za reciklažo,” pa pravi direktor komunalnega podjetja Dravograd Miroslav Sep. Do 1. julija bodo morala biološke odpadke začeti ločeno zbirati vsa slovenska gospodinjstva, saj tako določa nova vladna uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi odpadki.

“Zamud ne bomo dovolili, saj je bilo za razmišljanje, pripravo in organizacijo ločenega zbiranja bioloških odpadkov dovolj časa,” opozarja podsekretarka na okoljskem ministrstvu Tanja Gomišček.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.