Slovenija
33 ogledov

Omejena pasja svoboda

Na Občino Medvode so po sprejetem odloku dobili predlog za ograjen prostor, name Žurnal24 main
Psi. V Medvodah ne smejo več na tržnice, javne prireditve in igrišča.

Za sprehajanje psov so ostali le še pločniki, o odloku o obveznostih skrbnikov psov pravi bralec iz Medvod. Tam je od poletja prepovedano sprehajanje psov na določenih površinah, med drugim na tržnicah, javnih prireditvah in kmetijskih površinah, kjer pridelujejo krmo in hrano.

Odlok lastnikom naroča tudi vodenje psov na povodcih na javnih mestih in odstranjevanje pasjih iztrebkov, kazen za kršitve pa je 60 evrov.

Ne smejo na tržnico
Odlok. Psi ne smejo na otroška igrišča in zelenice v bližini vzgojnovarstvenih ustanov, na pokopališča, športna igrišča, tržnice, javne prireditve, kmetijske površine, kjer pridelujejo krmo in hrano ter na druge označene površine. Izjema so službeni psi in psi vodiči slepih.
Hujših kršitev ni
“Odziv občanov na odlok je bil pozitiven,” je povedala Katarina Snoj z oddelka za splošne in pravne zadeve Občine Medvode. Pritožb skrbnikov psov niso prejeli, zanj pa so se odločili zaradi pobud občanov. “Zaenkrat hujših kršitev še nismo zaznali in skrbnike psov opozarjamo,” je dodala.

Spremembe odloka ne bo

Na trditev, da je pse mogoče sprehajati le še na pločnikih, Snojeva pravi, da je to možno še v gozdu in po gozdnih jasah. Spremembe odloka zato ne načrtujejo. Sprehajanje psov na kmetijskih površinah pa so po njenih besedah prepovedali, ker je tam pridelana krma lahko onesnažena s pasjimi iztrebki, s tem pa se lahko prenašajo bolezni. “Poleg tega pa bi bilo treba spoštovati tudi zasebno lastnino, saj so travniki, namenjeni pridelavi živalske krme, večinoma v zasebni lasti,” je še dodala.

Na podlagi odloka so po občini postavili koše za pasje iztrebke, njihovo število pa bodo še povečali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.