Slovenija
82 ogledov

Omejili najvišje stroške nadomestila za osnovni plačilni račun

diners kartica Anže Petkovšek
Osnovni plačilni račun bo vključeval vsaj 8 poravnanih plačilnih nalogov in direktnih obremenitev na mesec. Potrošniki pa bodo zanj morali odšteti največ 4,62 evra oziroma 2,31 evra finančno ogroženi.

Po tem, ko je državni zbor potrdil zakon, ki omogoča odprtje osnovnega bančnega računa vsem - tudi tistim, s katerimi banke praviloma ne služijo - je Banka Slovenije postavila omejitve najvišjih stroškov nadomestila za te osnovne račune.

Za rezidente 4,62 evra, za finančno ogrožene 2,31 evra

Za plačilni račun, ki ga bo lahko odprl vsak, bodo tako banke lahko zaračunale 1,6 odstotka osnovnega zneska minimalnega dohodka oziroma preračunano največ 4,62 evra. Pri finančno ranljivih potrošnikih pa bo višina nadomestila znašala največ 0,8 odstotka osnovnega zneska minimalnega dohodka oziroma 2,31 evra.

To nadomestilo vključuje vsaj 8 poravnanih plačilnih nalogov in direktnih obremenitev na mesec. Osnovni plačilni račun mora namreč v skladu z evropsko direktivo strankam omogočati plačevanje, dvigovanje denarja in opravljanje plačil znotraj EU, ne pa nujno tudi prekoračitev. Banke morajo te račune ponujati v okviru rednega poslovanja, zanje pa zaračunavati stroške, ki so nižji od tistih za druge storitve.

Banke in hranilnice pa bodo po novem lahko zavrnile prošnjo za odprtje osnovnega računa le v nekaterih izjemnih primerih, na primer, če bo potrošnik že imel odprt transakcijski račun v Sloveniji ali če bo kršil pogoje in račun uporabljal za nezakonite namene.

Kdaj bo mogoče odpreti plačilni račun?

Nacionalne banke morajo Evropski komisiji osnutke regulativnih tehničnih standardov komisiji predloži do 18. septembra 2016. Točen začetek veljavnosti bo ministrstvo za finance objavilo v uradnem listu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.