Slovenija
40 ogledov

Omejitev provizij pri karticah

V Evropskem parlamentu ocenjujejo, da naj bi z omejitvijo provizij pri plačilnih transakcijah prihranili 730 milijonov evrov.

Evropski parlament je z uredbo določil najvišje provizije za kartične plačilne transakcije, ki jih trgovci plačujejo bankam. Kot ugotavljajo poslanci, so ta nepregledna in se med članicami Unije zelo razlikujejo. "Trgovcem se medbančne provizije zaračunajo za vsako kartično plačilno transakcijo, zato ti te stroške vračunajo v ceno blaga ali storitev."

Najvišja dovoljena provizija za čezmejne transakcije s plačilnimi karticami tako po novem ne sme presegati 0,2 odstotka vrednosti transakcije. Čez pet let pa bo takšno določilo veljalo tudi za domače transakcije. Pri kreditnih karticah - izključeni sta Diners in American Express - pa bo po novem provizija lahko največ 0,3 odstotka vrednosti transakcije. Države članice lahko za domače transakcije s kreditnimi karticami določijo nižjo omejitev.

V Evropskem parlamentu ocenjujejo, da naj bi se omejitev provizij pri transakcijah prenesla tudi potrošnike v Evropski uniji, ki naj bi na ta račun vsako leto prihranili 730 milijonov evrov. Prodajalci pa naj bi na ta račun pridobili kar 6 milijard evrov.

Komentarjev 5
  • dragec 19:38 11.marec 2015.

    Kaj pa banke v SLO?????

  • Ferluci 17:51 11.marec 2015.

    Ok, verjetno je dogovor z bankami preko sporazuma z Merchantom tako močan, da so evropski poslanci nemočni.

  • Ferluci 17:34 11.marec 2015.

    Zakaj ravno Diners in American Express? Avtor članka bi se moral pozanimat, na pa da seje neke dvome o multinacionalkah, privilegiranih družbah ali ne vem o čem.