Slovenija
17 ogledov

Omejitev uporabe nakupovalnih vrečk

(Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Bodo uporabo nakupovalnih vrečk omejili z zakonom ali uredbama? Odvisno, kaj bi bilo hitreje, menijo okoljski minister Žarnić, poslanci in civilna iniciativa. Prva obravnava morda že februarja.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić, poslanec Zares Tadej Slapnik in član društva Ekologi brez meja Jaka Kranjc se strinjajo, da je treba omejiti uporabo nakupovalnih vrečk, so povedali po današnjem srečanju. To bi storili ali z novim zakonom ali s spremembami dveh ključnih uredb.

Paralelna akcija

Minister Žarnić je dejal, da pozdravlja cilj omejitev uporabe nakupovalnih vrečk, zato so se dogovorili za paralelno akcijo. Poslanci in civilna iniciativa bodo nadaljevali s pripravo predloga zakona, Žarnićev resor pa bo pripravil še časovnico za spremembe dveh ključnih uredb s tega področja.

Katera pot bo hitrejša?

Pri prvi uredbi o ravnanju z odpadno embalažo bi morali natančno opredeliti, kaj je nakupovalna vrečka, pri drugi uredbi o okoljski dajatvi na odpadno embalažo pa povečati okoljsko dajatev, je pojasnila Barbara Avčin Tržan, generalna direktorica direktorata za okolje. Šele nato bo ministrstvo skupaj s predlagatelji zakona odločilo, katera pot je boljša in hitrejša – ali posebni zakon ali spremembe že obstoječih uredb, je še povedal minister.

Poslanec Slapnik je v imenu predlagateljev zakona povedal, da jim je ministrstvo za okolje zagotovilo strokovno podporo pri nadgraditvi predloga zakona, zato bodo s postopkom sprejemanja zakona nadaljevali, prva obravnava predloga zakona v DZ pa bi bila lahko že februarja.

Če se bo izkazalo, da bi uporabo vrečk hitreje dosegli z uredbama, bodo zakon umaknili, cilj predloga pa ni zbrati več dajatev, temveč vplivati na uporabnike, da nakupovalnih vrečk ne bodo več uporabljali, je še poudaril Slapnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.