Slovenija
561 ogledov

Omejitve pri nabiranju regrata

regrat Shutterstock
Sezona nabiranja regrata je v polnem teku, le malokdo pa je seznanjen z novimi predpisi, po katerih je z letošnjim letom nabiranje regrata omejeno.

Kot ste nekateri bralci pravilno ugotovili, je prispevek prvoaprilska šala.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je določilo kazni za tiste, ki ne upoštevajo omejitve pri nabiranju regrata. V veljavo je namreč stopila uredba, po kateri lahko vsak nabiralec nabere kilogram regrata, očistiti pa ga more na kraju samem. Podobna omejitev velja za samonikle gobe, posameznik lahko nabere največ dva kilograma gob.

Slovenci rekorderji v nabiranju regrata

Ministrstvo se je za ta ukrep odločilo na podlagi številnih pritožb kmetov, ki menijo, da nabiralci regrata vsako pomlad dobesedno oskubijo njihove travnike ter poteptajo travo. Slovenci smo glede nabiranja in uživanja regrata prvi na svetu, poleg priljubljene solate iz regrata pa se ta grenki plevel uporablja za čaje, tinkure in podobno.

Inšpektorji bodo okrepili nadzor

Inšpektorat za kmetijstvo in gozdarstvo bo v teh dneh okrepil nadzor nad travniki. Preverjali bodo kršitelje, ki bodo nabrali več kot kilogram regrata. Najvišja globa, ki jo lahko izrečejo na kraju samem, znaša 250 evrov, na inšpektoratu pa so namignili, da bodo v prvih dneh uveljavitve uredbe, izrekali predvsem opozorila, nato pa začeli pisati tudi globe.

 

Kot ste nekateri bralci pravilno ugotovili, je prispevek prvoaprilska šala.

Komentarjev 15
  • gri5zli 18:15 01.april 2016.

    1 april ;)))););)

  • Josko Kukovec 12:46 28.februar 2016.

    Ja saj to nemore biti res,in če bi bilo to res bi bil tisti na ministerstvu v pravem smislu IDIOTali pa več njih kateri bi to predlagali Pri nabiranju regrada ne narediš nobene škode na pašnikuin nobeden lastnik ...prikaži več zemljišča se še ni zbunil,če je že kdo nabiral regrad.Sicer pa sem začel malodvomit v kmetiskega ministra,da je morda tudi on zbolel za kakšno ZIKA boleznijo.

  • Avatar olor
    olor 14:45 24.februar 2016.

    Številnih pritožb kmetov? In kolikšna je ta številka pritožb?