Slovenija
810 ogledov

Omejitve pri prenosu podatkov v gostovanju

slovenija 19.06.12 telefoniranje na dopustu, v tujini, mobitel, telefonija, dekl Boštjan Tacol
Kljub ukinitvi zaračunavanja za gostovanje v državah EU pri prenosu podatkov ne bo nujno vse enako kot doma.

15. junija letos se ukinejo stroški za gostovanje v drugih državah EU, veljalo bo pravilo enakih cen kot doma. A ne bo nujno vse čisto enako kot doma. Do omejitve lahko pride v paketih, ki imajo veliko prenosa podatkov.

Telekom je že objavil, da bo v nekaterih paketih izkoristil možnost omejitve prenosa podatkov v EU. Zaradi različne naročnine bosta imela paketa Dogaja in Brezskrbni B, ki imata doma 20 GB prenosa podatkov, v tujini različno omejitev, prvi štiri, drugi pa dobrih pet gigabajtov. Pakete, kjer bo uveljavljena omejitev, si lahko ogledate spodaj. 

Potem ko boste prišli čez mejo, boste dobili SMS sporočilo

"O tem, kakšna količina vam je glede na vaš paket na razpolago, boste obveščeni v SMS sporočilu ob prestopu meje. V kolikor vas ponudnik storitev ne obvesti o morebitni količinski omejitvi za prenos podatkov v gostovanju v EU, se šteje, da imate na razpolago enako količino kot v Sloveniji," pravijo na Akosu. 

A1: za naše naročnike nobenih dodatnih stroškov

»Edini v Sloveniji bomo naročnikom vseh govornih paketov omogočili povsem brezskrbno uporabo mobilnih storitev tako doma kot v državah EU in EEA. Poleg klicanja in pošiljanja sporočil po enakih pogojih kot doma jim bomo kot edini v Sloveniji omogočili, da v tujini porabijo tudi vse zakupljene količine prenosa podatkov in ne le njihov del, kot to določa uredba,« je pojasnil Jure Bohinc, vodja za upravljanje ponudbe in vrednosti v A1 Slovenija.

Da ne bo omejitev, nam je sicer zagotovil tudi Izimobil.

Uporabniki Telemacha, ki imajo paket Več (600 MB), bodo enako količino lahko porabili tudi ob gostovanju na območju EU. Po porabljeni količini se bo hitrost zmanjšala na 64/64 Mbps, prenos podatkov pa se ne bo zaračunaval vse do 1,33 GB prenesenih podatkov. Po prekoračitvi 1,33 GB se bo uporabniku nadaljnja uporaba podatkovnega prenosa zaračunavala po ceni 0,0092 EUR po porabljenem megabajtu, so pojasnili v podjetju. 

V najbolj popularnem paketu Še več (15 GB) bodo lahko uporabniki v evrogostovanju lahko izkoristili 3,33 GB, v paketu Največ (50 GB) pa 5,33 GB. Po porabi teh količine bo vsak porabljen megabajt stal 0,0092 evra. 

Hofer Telekom bo v najcenejši tarifi omogočal porabo celotnega gigabajta podatkov tudi v EU, pri tarifi Hot maxi bo v EU mogoče porabiti 2,13 gigabajta, v extra pa 3,19 gigabajta. 

Omejitve, ki bodo v evrogostovanju veljale za naročnike T-2, si lahko ogledate spodaj. 

 

Pri 25 evrih naročnine omejitev 5,32 GB 

Operater lahko omejitev določi tako, da vrednost paketa deli z veleprodajno ceno, ki jo bo moral plačati tujemu operaterju in jo je določila Evropska komisija. Na tak način bo preprečil, da bi moral tujemu operaterju za gostovanje uporabnika plačati več kot znaša celomesečna naročnina. 

Na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) so opisali konkreten primer, v katerem lahko pride do omejitve: paket za 25 evrov, ki vključuje sedem gigabajtov. Pogoj, da operater lahko uvede omejitev je, da je cena za GB nižja kot je regulirana veleprodajna cena. V tem primeru je cena 20,49 evra (brez DDV!) deljeno s sedem 2,96 evra za gigabajt, kar je manj kot 7,70 evra za gigabajt, kolikor znaša regulirana cena. 

V takih primerih se omejitev prenosa podatkov izračuna tako, da se naročnina deli z regulirano ceno in pomnoži z dva. Naročnik tega paketa ima tako med gostovanjem pravico uporabiti 20,49 evra deljeno s 7,70 krat dva, to je 5,32 gigabajta prenosa podatkov.

Regulirana cena se bo v prihodnjih letih znižala, kar pomeni, da se bo omejitev prenosa podatkov v evrogostovanju sorazmerno zviševala. 

Pri pogovorih in sporočilih dodatnih omejitev ne sme biti

Razem te izjeme pa velja gostovanje brez omejitev. "Storitve gostovanja se bodo v EU zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen. V kolikor ima uporabnik s paketom že zakupljeno določeno količino enot, se mu bodo v času gostovanja v EU opravljene storitve odštevale od zakupljenih enot. Po porabi zakupljenih enot bodo ponudniki uporabnikom zaračunavali domače maloprodajne cene, enako, kot če bi vse zakupljene enote porabili v Sloveniji," so pojasnili na Akosu. 

Gostovanje brez omejitev bo veljalo v državah EU, Liechtensteinu, na Norveškem in Islandiji. 

Najprej pribitek, potem domača cena

"V primeru t. i. paketov z odprtim prenosom podatkov pa bodo ponudniki storitev uporabniku lahko zaračunali pribitek po tem, ko bo uporabnik v gostovanju v EU dosegel izračunano količino za brezplačen prenos podatkov. V tem primeru bo uporabniku do količine, ki jo ima na razpolago v domačem omrežju, zaračunan pribitek. Ko pa uporabnik enkrat doseže količino, ki jo ima na razpolago doma, se mu zaračuna domača maloprodajna cena, ne glede na to, ali nadaljnji promet opravi doma ali v gostovanju v EU," pojasnjujejo na Akosu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Thomy 16:56 17.maj 2017.

    Dixon: kot je že odgovoril urednik, ni tako. Ko si v tujini je cela EU zastonj oziroma zajeta v pavšalni znesek. Preverjeno!

  • korisnik_362 13:49 17.maj 2017.

    Dixon, po prvem preverjanju to ne drži, ampak naj bi se klici iz avstrijskega omrežja na nemško številko obračunali kot domači klici.

  • Dixon 13:15 17.maj 2017.

    Thomy, logika za tem je, da telefoniraš, kot doma (kot v domačem omrežju). Kot veš imaš v paketih zajete klice na slovenske številke. Torej lahko na te iste številke kličeš iz tujine brezplačno. Če kličeš na tuje številke se bo ...prikaži več to obračunalo tako doma, kot v tujini.Moraš se sprijatniti da kakorkoli je to morda bizarno, je še vedno velik bolje, kot je bilo do sedaj. Sicer pa imajo vsi paketi precej podatkov omogočenih tudi za tujino in lahko opraviš klic preko katere izmed sodobnih aplikacij.