Slovenija
29 ogledov

Omerza končno do arhivov

Omerza bo v prihodnjih dneh ponovno zahteval odgovore. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Publicist Igor Omerza je končno prišel do dela arhivov Službe državne varnosti, med drugim glede bombnega napada v Velikovcu leta 1979.

Potem ko so državljani na referendumu zavrnili vladni zakon, ki je omejeval dostop do arhiva, je zdaj publicist Igor Omerza dobil zeleno luč.

Omerza je dobil dovoljenje za vpogled v en dokument od 15, ki jih je zahteval že avgusta lani. V Arhivu Republike Slovenije so sicer zagotovili, da bodo iz arhivov Sove v Arhiv v kratkem preneseni tudi ostali dokumenti. "Očitno je stvar zdaj odprta," pravi Omerza.

Dokument do katerega zdaj že ima dostop govori o analitičnih operacijah Udbe za leti 1979 in 1980. Do jutri mu ga bodo v arhivu iz mikrofilma natisnili na papir, nato pa ga bo pregledal v približno enem tednu. "To je dokument o procesu proti Luki Vidmarju in Mariji Blaj leta 1979 in bombi v Velikovcu leta 1980," je pojasnil. Vse dokumente bo pred razkritjem pregledala komisija, da ne bi bilo v njih česa, kar bi lahko ogrozilo nacionalno varnost, na morebitno ogrožanje kogarkoli pa bo pozoren, kot je zatrdil, tudi Omerza.

Če bo vsebina dokumentov zanimiva, jo bo objavil v nemškem prevodu knjige Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo, ker prevajanje ravnokar poteka. Slovenska različica bo ostala brez te vsebine, razen če bo prišlo do ponatisa, Omerza pa ne izključuje niti možnosti, da bi vsebino dokumentov predstavil v kakšnem časopisu, a vse pod pogojem, da bo res kaj zanimivega, v kar ni povsem prepričan: "Najprej moram videti, kaj je notri. Mislim, da je manj, kot oni (vlada op. p.) govorijo, da je ogrožen nacionalni interes."

Sicer ocenjuje, da bo za pregled dokumentov potreboval vsaj en teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.