Slovenija
18 ogledov

Omerzel ne namerava odstopiti

Slovenija 30.10.2013 Samo Omerzel minister za infrastrukturo in prostor, prihod Saša Despot
"Niti slučajno," je Omerzelov odgovor na vprašanje, ali misli odstopiti. Povabilo na zagovor pričakuje še ta teden.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, ki je zaradi sodelovanja njegovega zasebnega podjetja Lastinski z Darsom v zadnjih dneh postal tarča kritik v politiki in javnosti, ne namerava odstopiti. Premierki Alenki Bratušek bo svojo plat zgodbe pojasnil v petek.

Bratuškova "korektna"

Njene besede, da se bo po pogovoru z njim odločila o njegovem statusu, je označil za zelo korektne. "Zelo korekten odgovor je dala, da se bo pogovorila z mano, da me bo poslušala, torej mi bo dala priložnost, da pojasnim svoj del zgodbe. Na osnovi tega je pa zelo jasno rekla - se bom odločila ali pa se bo minister sam odločil," je dejal Omerzel.

Kot pravi, sam ne namerava odstopiti. "Niti slučajno," je povedal. "Enkrat je treba razumeti, da je pozivitno, če je nekdo na pošten in korekten način v življenju nekaj ustvaril."

Omerzel sicer ugotavlja, da je ena milijarda razlogov za napade nanj. Konkretne primere bo v prihodnjih dneh pojasnil, je dejal in obenem napovedal, da se ne bo vdal, saj da se ti napadi dogajajo z razlogom. "Minister sem zato, da vse te zadeve razčistim. Ne bom popustil pod pritiski," je zagotovil.

Ima podporo stranke

Sestal se je tudi s poslansko skupino in izvršnim odborom DL. Vodja poslancev Rihard Braniselj je dejal, da Omerzel uživa polno podporo poslanske skupine in izvršnega odbora stranke. V stranki namreč verjamejo, da bo minister mandat dobro izpeljal in celo, da bo eden najboljših ministrov s področja infrastrukture.

O tem, kaj se bo zgodilo, če ga bo Bratuškova želela zamenjati, niso želeli špekulirati. Braniselj meni, da do tega ne bo prišlo.

"Posel ni sporen"

Vlada je v minulih dneh ostala brez dveh ministrov, pri čemer so ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika iz PS s položaja odnesle državne subvencije, ki jih je dobilo oz. za katere se je potegovalo podjetje Emo Orodjarna, v katerem ima lastniški delež tudi Stepišnik.

Potem ko je po Stepišnikovem odstopu odstopil še minister za zdravje Tomaž Gantar iz DeSUS in so se okrepila namigovanja o morebitni rekonstrukciji vlade, so mnogi oči uprli v Omerzela, saj njegovo zasebno podjetje že nekaj let posluje z državno Družbo za avtoceste v RS (Dars).

Omerzelovo podjetje Lastinski se je pripravljalo na obnovitev pogodbe z Darsom o rednem vzdrževanju cestno-vremenskih postaj, minister pa je prejšnji teden dejal, da se bodo obnovitvi pogodbe v podjetju odpovedali.

Omerzel je na dan zaslišanja pred prevzemom položaja pred pristojnim parlamentarnim odborom sicer obljubil, da ne bo širil obsega poslovanja z državo in da ne bo podpisoval novih pogodb. Kot pravi, formalno pri spornem poslu z Darsom ne gre za novo pogodbo, saj so ta posel za Dars opravljali že več let.

Komentarjev 2
  • privat 07:42 05.december 2013.

    ta človek ne razume...da ljudje vidijo več kakor pišejo novinarji in še dosti več kar napišejo sodišča v imenu naroda!! Ti možakar re nimaš več kaj iskati v državnih prostorih ...razen zapora!

  • Marko Slovenia 13:36 03.december 2013.

    jz to res ne razumem, a je plača ministra res tolk slaba (al imajo tolk mal dela), da ima vsak poleg te še 5 funkcij