Slovenija
22 ogledov

Omerzel vztraja, da dela dobro

Samo Omerzel Anže Petkovšek
Vlada je danes obravnavala odgovor ministra Sama Omerzela na vloženo interpelacijo. Ministra naj bi bremenili že novi očitki.

Omerzel je vse očitke zavrnil kot neutemeljene in politično motivirane, vztraja, da kot minister dela dobro. "Prepričan je, da bo tudi v državnem zboru pridobil potrebno politično podporo. Predlagana vsebina interpelacije pa ministra Omerzela še bolj utrjuje v prepričanju, da gre za spretno politično preigravanje in ne za vsebinsko soočenje argumentov, mnenj in dokaznih materialov," so sporočili z vlade.

Podpisalo 30 poslancev

Pod interpelacijo zoper Omerzela se je podpisalo 30 poslancev SDS in NSi, podpis pa je prispeval tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Vlagatelji interpelacije opozarjajo, da bi se moral Omerzel ob prevzemu ministrske funkcije odločiti, ali bo podjetnik ali minister, odločil pa se je za oboje.

Omerzelu očitajo kršitev zakona o integriteti, ker svoje družbe Lastinski inženiring ni prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, pa tudi zavajanje glede sklepanja novih poslov oziroma opravljanja storitev po prevzemu funkcije ministra za Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji prek Lastinski inženiringa.

Med očitki so še stanje na področju avtošol, ignoriranje sklepov državnega zbora v zvezi s projektom Teš 6 in to, da že več kot osem mesecev ni objavil javnega razpisa za mesto generalnega direktorja republiške geodetske uprave. Podporo interpelaciji so napovedali tudi v SLS.

Neuradno proti ministru novi očitki

Ministra naj bi bremenili še nekateri posli njegovega podjetja z Darsom. Na novinarsko vprašanje, ali je ministrskim kolegom poročal tudi o poslih, ki jih za Dars izvaja preko naročilnic, Omerzel ni odgovoril konkretno. Dejal je le, da je kolegom pojasnil odgovore na vseh šest točk v interpelaciji.

Na vprašanje, kaj si misli o denimo 20.000 evrov vrednem poslu, ki je lahko predmet javnega naročanja, a se izvaja preko naročilnic, je odgovoril, da je to stvar zakonodaje in da je brez veze, da to komentira. Prav tako ni odgovoril na novinarski komentar, da je v preteklosti zanikal, da bi v času mandata izdal kakršnokoli naročilnico.

Tudi za predkazenski postopek, v katerem se je znašel, je izvedel od novinarjev, je pojasnil Omerzel. Bo pa za te informacije, kot pravi, zaprosil tožilstvo.

Virant z očitki ni seznanjen

Prvak DL Gregor Virant je novinarjem po seji vlade zagotovil, da s temi očitki ni seznanjen in je to zanj čisto nova okoliščina. Od Omerzela ima namreč informacije, da njegovo podjetje ne posluje več z Darsom oz. državo. Ob tej predpostavki mu tudi zaupa, je dejal.

Omerzelov odgovor na interpelacijo je bil po Virantovih ocenah na vladi sprejet dobro. Na vprašanje, ali bo zahteval ministrov odstop, če se izkaže, da je lagal, pa Virant ne odgovarja konkretno oz. pravi, da je to verjetno retorično vprašanje.

Komentarjev 4
  • tralala 20:21 09.januar 2014.

    Dovolj bi bil že argument, da firme ni omenil KPK. Takoj mora jit.

  • lukaz 19:04 09.januar 2014.

    Dragi gospod minister!Nakladanje pred kamerami v nobenem primeru ni delo!!!Če bi dobro delali, naše ceste ne bi bilo slabše kot v Afganistanu po vojni!!!

  • ennanova 10:43 09.januar 2014.

    Kriza, borzni zlom in Bill GatesŠtevilni strokovnjaki že nekaj časa napovedujejo možnost novega, hudega borznega zloma, ki pa bo še težje rešljiv, kot je bil tisti iz let 2007-2008. V čem je problem? …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1390-kriza-borzni-zlom-in-bill-gates