Slovenija
30 ogledov

Omerzel vztraja, da ostaja

slovenija 02.04.13, Samo Omerzel, kandidat za ministra za infrastrukturo in pros Anže Petkovšek
Minister Omerzel vnovič ponovil, da ne namerava odstopiti. Prihodnji teden bo stopil še pred poslanske skupine.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel ne namerava odstopiti, je ponovil po današnjem sestanku s premierko Alenko Bratušek in prvakom DL Gregorjem Virantom. Pojasnil jima je okoliščine poslovanja svojega podjetja z državo, prihodnji teden pa bo svojo plat zgodbe pojasnil še poslanskim skupinam. Potem bomo videli, kako naprej, je dejal.

Kot so sporočili iz kabineta predsednice vlade, je Omerzel podal odgovore na očitke, ki se pojavljajo v javnosti glede poslovanja njegovega podjetja z državo, in zagotovil, da med njegovim podjetjem in državo ni bilo sklenjenih nobenih novih poslov, odkar je spomladi letos prevzel ministrovanje.

Še se bo moral zagovarjati

 Na sestanku so se dogovorili, da bo Omerzel vsem koalicijskim poslanskim skupinam pojasnil očitke, ki letijo nanj in na poslovanje njegovega podjetja z državo, nato pa bo sprejeta odločitev o njegovem nadaljnjem delu v vladi.

Omerzelu se namreč obeta tudi interpelacija, ob čemer pa nima gotove podpore niti koalicijskih partneric. Prepričan pa je, da je držal vse obljube, ki jih je dal na zaslišanju v DZ pred nastopom funkcije in da bodo to razumeli tudi poslanci.

Han: "Očitki so hudi"

V SD sicer ne vidijo potrebe po sestanku z ministrom, so pa na to pripravljeni v primeru interpelacije zoper njega. "Očitki medijev zoper Omerzela so zelo hudi. En minister je zaradi podobnih očitkov že odstopil," je dejal vodja poslanske skupine Matjaž Han.

Han je v minulih dneh sicer že nakazal, da podpora SD v primeru interpelacije ni samoumevna. Čeprav naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo koalicijski partnerji podprli ministre ob morebitni interpelaciji, je lahko tudi drugače, če obstajajo argumenti, je dejal Han.

Svojega ministra so odločno podprli v DL. V PS pa so že opozorili, da so z odstopom ministra Stanka Stepišnika postavljeni visoki standardi, ki jasno kažejo, kako bi moral ravnati Omerzel.

Ni bilo novih poslov

Podjetje Lastinski ni širilo poslovanja in opravljalo novih poslov z Darsom v času ministrovanja Sama Omerzela, zagotavljajo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Odgovarjajo na navedbe današnjega Požareporta, ki je poročal, da naj bi njegovo podjetje za državno podjetje še naprej opravljalo nove posle, kljub temu, da naj bi se temu odrekli. To naj bi dokazovala tudi naročilnica Darsa. 

"Naročilnico za vzdrževalna dela po projektu Sobo 20 je direktor Mitja Veber zavrnil," pravijo na ministrstvu. Kot dodajajo, bi bil minister, če bi podjetje opravljalo nove posle za Dars, v konfliktu interesov. "Z zavrnitvijo naročilnice je Lastinski Dars seznanil, da bo to storitve namesto njih, ki nimajo več licence za Boschung Mecatronic AG, opravilo podjetje Svet strojev."

Komentarjev 6
  • privat 09:11 08.december 2013.

    nima več kaj iskati v hramu demokracije...kaj je z to Bratuškovo??? REDDDD

  • Jaka.marinsek 22:30 06.december 2013.

    še eden iz garniture tistih ki jih niti s pajserjem ne spraviš od korita, ko so enkrat zraven.

  • KLOBO 13:16 06.december 2013.

    ŠIRITEV POSLOV - 8. OKTOBER8. oktobra letos je direktor podjetja Lastinski Mitja Veber na Dars poslal ponudbo za "letni pregled in preizkušanje merilnika slanosti Sobo 20." Cena, ki jo je postavil - nekaj več kot 15 tisoč evrov. Na ...prikaži več Darsu so ponudbo sprejeli in 21. oktobra podjetju Lastinski d.o.o. izdali naročilnico, čeprav so znesek potem "minimalno" zmanjšali, na 12 tisoč ter 600 evrov. Naročilnico sta sicer podpisala predsednik ter član uprave Darsa, Matjaž Knez in Franc Skok.Po naših zanesljivih informacijah je podjetje Lastinski posel tudi že opravilo, toda računa, pozor - še - niso izdali?! Naši viri na Darsu menijo, da podjetje Lastinski računa na Dars ni poslalo zato, ker je medtem izbruhnila afera z ministrom Omerzelom, zato je - po vsej verjetnosti - Samo Omerzel ukazal Mitji Vebru, naj računa zaenkrat raje preventivno ne izstavi.